'Egzersiz' Tedavisi Nefes Darlığına Şifa Veriyor

KOAH, astım, bronşektazi, göğüs duvarı sorunları, akciğer kanseri gibi kronik akciğer hastalıklarında görülen nefes darlığı, yorgunluk gibi durumlarda uygulanan egzersiz tedavisi ile hastanın yaşam kalitesini artırılıyor, hastalığın ilerlemesi önlenebiliyor.

Tıpta "pulmoner rehabilitasyon" olarak isimlendirilen egzersiz tedavisi, büyük kas gruplarına yönelik aerobik egzersizleri ile daha küçük kas gruplarını güçlendirmeye yönelik kuvvetlendirme egzersizlerini kapsıyor.
Türk Toraks Derneği, Kronik Havayolu Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı (GARD) Temsilcisi Prof. Dr. Bilun Gemicioğlu, Gard Türkiye adına 9-15 Mart Pulmoner Rehabilitasyon Haftası dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, kronik akciğer hastalığına bağlı uzun süreli nefes darlığı, çabuk yorulma, güçsüzlük nedeniyle günlük aktivitelerin yapılmasında zorluk yaşandığında, "pulmoner rehabilitasyon" uygulamasına başvurulması gerektiğini söyledi.

Göğüs hastalıkları uzmanları tarafından yapılan değerlendirme sonrasında uygulanan "pulmoner rehabilitasyon"un, kronik solunum hastalıklarının tıbbi tedavisinin standart bir bileşeni olarak kabul edildiğini belirten Gemicioğlu, uygulama ile kronik solunum hastalarının fiziksel ve psikolojik durumlarının düzeltilmesinin ve sağlığı geliştirici kalıcı davranışlarının elde edilmesinin hedeflendiğini ifade etti.

Hasta değerlendirmesini takiben kişisel olarak belirlenen egzersiz eğitimi, davranış değişikliği ve eğitim gibi yaklaşımları içeren, kapsamlı uygulamaların bütünü olan pulmoner rehabilitasyon ile nefes darlığı ve fonksiyonel yetersizliğin ortadan kaldırılmasının, hastalığın ilerlemesinin önlenmesinin amaçlandığını dile getiren Gemicioğlu, egzersiz toleransının arttırılmasının, sağlık durumunun iyileştirilmesinin, komplikasyonların önlenmesinin, hastalık atak sayısının azaltılması ve atak şiddetinin hafifletilmesinin, yaşam kalitesinin iyileştirilmesinin, hastane ziyaret ihtiyacı ile sağlıkla ilişkili harcamaların azaltılmasının ve sağ kalımda iyileşme sağlamasının hedeflendiğini bildirdi.
Gemicioğlu, uygulamanın süregelen nefes darlığı, günlük yaşam aktivitelerinde kısıtlanma, yaşam kalitesinde azalma veya egzersiz kapasitesinde kısıtlılığı olan kronik solunum sorunlu tüm durumlarda yapılabildiğini anlatarak, uygulamanın hastanede, düzenli hastane ziyaretleri ile ayaktan ya da evde her yaştan hastaya gerçekleştirilebildiğini söyledi.

Gemicioğlu, KOAH (Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı) başta olmak üzere astım, bronşektazi, interstisyel akciğer hastalıkları, kistik fibrozis, göğüs duvarı hastalıkları, nöromusküler hastalıklar, akciğer nakli öncesi ve sonrası, akciğer kanseri, obezite ilişkili tüm akciğer hastalıklarında uygulamanın başarı ile yapıldığını kaydetti.

-"Program en az 8 hafta uygulanmalı"
Gemicioğlu, pulmoner rehabilitasyonda en önemli ve temel bileşenin egzersiz eğitimi olduğunu vurgulayarak, kişinin gereksinimleri doğrultusunda hasta ve ailesinin eğitimi, gerekli durumlarda beslenme ve psikososyal destek, nefes darlığı ile baş edebilme yöntemleri, iş-uğraşı tedavisi, enerji koruma yöntemleri gibi programların yer aldığını bildirdi.
Nefes darlığı olan kronik solunum sorunlu hastaların egzersiz yapabildiğinin altını çizen Gemicioğlu, solunum hastalıklarında egzersizin gerekli olduğunu vurguladı.
Gemicioğlu, şunları kaydetti:
"Kronik akciğer hastalarında nefes darlığı veya yorgunluğun neden olduğu günlük yaşamdaki hareketsizlik, kemik ve kas içeriğinin, kalp ve akciğer fonksiyonlarının, hareket yeteneğinin gittikçe azalmasına neden olur.
Egzersiz ile kas kuvveti artar, kas dayanıklılığını ve direncini arttırarak daha uzun mesafeler yürünebilir, kas ve eklemler daha iyi hareket eder, gevşemeyi sağlar, daha güçlü ve enerjik hissedilir, kalbin çalışması iyileşir, nefes darlığı azalır. Tüm bu nedenlerden dolayı egzersiz yapılmalıdır."
Pulmoner rehabilitasyon programının en az 8 hafta toplam 24 seans uygulanması gerektiğini belirten Gemicioğlu, egzersiz eğitimi bırakıldığında kazanımlar kaybedildiği için egzersiz alışkanlığının devam ettirilmesinin önemli olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: AA