Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Açıklaması

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Türkiye’de insanları hukuk dışı dinleme özgürlüğü olmadığını belirterek, “Suç işleme ve kanunları çiğneme noktasında da bir özgürlük yok.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Açıklaması
Böyle bir şey olmuş olsaydı suçlulara ilişkin düzenlemeler cezalara ilişkin düzenlemeler olmazdı. Suç olan bir fiili işleyen varsa bunlarla ilgili gerekli yaptırımlar mutlaka uygulanır” dedi.


Seçim çalışmalarını memleketi Yozgat’ta sürdüren Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Akdağmadeni ilçesi Umutlu Beldesinde Seçim İrtibat Bürosu açılışına katıldı.

Adalet Bakanı Bozdağ, açılış sonrasında gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Dinleme kayıtlarının sızdırılması hakkında açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Bozdağ, “Hukukun dışına çıkanlar kim olursa olsun elbette hukuk onlara hukukun kim olduğunu mutlaka bir gün gösterir. Bunu hepimizin bilmesi lazım. Bir takım suçlar yasaların bir suç olarak belirlediği suçlar işlenirse onlarla ilgili yasal tahkikatlar yetkili ve görevli olanlar tarafından elbette yapılır. Ceza kanunumuzda ve diğer kanunlarla alakalı bunların karşılığı neyse ona göre yargılamalar sonucunda bir takım karalar mutlaka verilir. Şuanda Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın bakanlarımızın devlet görevi yapan ve devletin pek çok mahrem bilgisine sahip olan ve bunları konuşan insanların dinlenmiş olması fevkalade önemli bir durumdur ve bunun hukuk dışı yol ve yöntemle dinlenmiş olması da bizim hukukumuzda ki karşılığı vardır bunlar suçtur. Bu suçlarla ilgili elbette yasal çerçeve de yapılması gerekenler neyse bunları yapması gerekenler o çerçevede gerekli adli yönde suçtur bu suçlarla ilgili elbette hukuksal çerçevede yapılması gerekenler neyse bunları yapması gerekenler o çerçevede gerekli adli tahkikatla mutlaka yapılır. Türkiye de insanları hukuk dışı dinleme özgürlüğü olmadığını düşünüyorum. Suç işleme ve kanunları çiğneme noktasında da bir özgürlük yok. Böyle bir şey olmuş olsaydı suçlulara ilişkin düzenlemeler cezalara ilişkin düzenlemeler olmazdı. Suç olan bir fiili işleyen varsa bunlarla ilgili gerekli yaptırımlar mutlaka uygulanır. Hem bu dinlemeleri hukuk dışı yapanlarla ilgili hem de devletin içerinde ki yasaların verdiği yetki ve görevleri hukukun dışına çıkarak devlete rağmen başka bir takım sahiplerle kim veya kimler kullandıysa elbette bunlarla ilgili de gerekli adli işlemlerin yapılması hukukumuzun bir gereğidir” diye konuştu.

Casusluk iddiaları konusunda, başbakanın açıklamalarının, gazetelerde yazılanlar çizilenlerin esasında Cumhuriyet savcılarına bir şikayet anlamı taşıdığına değinen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Onun için de tabii bunlarla ilgili bir iş ve ya işlemler yapacak olan Cumhuriyet savcılarıdır. Yargı görevi yapanlardır. Onlar tabii yasalar çerçevesinde yasaların verdiği yetki ve görevler çerçevesinde bu konularda takdir hakları vardır. Bu takdir çerçevesinde yapılacaktır. İdari bakımdan örneğin emniyette veya yargı içerisinde görev yapanlar içerisinde veya başka kamuda görev yapanlarla ilgili bir takım sıkıntılar varsa bu alanda hukukun dışına çıkmalar varsa onlarla ilgili zaten idari tahkikatlar başlatıldı. Biliyorsunuz hem İçişleri Bakanlığında hem de diğer bakanlıklarda kamuya ait diğer yerlerde hukukun dışına çıkan ve hukuku çiğneyen yasaların suç olarak belirlediği fiilleri işleyenlerle ilgili ayrıca bu idari tahkikatlarla ilgili ve bunların sonunda çıkacak durumlarda tabi lüzumu mahkeme kararına dönüşebilir dönüşmeyebilir. Bunların tamamı bu tahkikatlar sonunda yürüyecektir. Ayrıca bir adli tahkikat var mı şuanda ben bilemiyorum. Çünkü bu varsa soruşturmalar gizli olduğu için bizim bilgi sahibi olmamız mümkün değil. Adli tahkikat başlatılmışsa onun sonuçları soruşturmanın gizliliği nedeni ile bizim bilme imkanımız yok. Ama ilerde buna ilişkin bir açıklama yapılır var yok diye bir değerlendirme yapılırsa o zaman öğreneceğiz” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA