Macaristan'ın Özgürlük Savaşı'nın 166. Yıl Dönümü

Kütahya'da, Macaristan'ın Özgürlük Savaşı'nın 166. yıl dönümü dolayısıyla bu ülkenin milli kahramanı Lajos Kossuth'un 1850-1851 yıllarında sürgün hayatı yaşadığı evde tören yapıldı.

Börekçiler Mahallesi'ndeki evin bahçesinde düzenlenen törende ilk olarak Türk ve Macar milli marşları okundu, Kossuth Anıtı'na çelenkler bırakıldı.
Törende konuşan Kütahya Valisi Şerif Yılmaz, törende yaptığı konuşmada, Kossuth'un Kütahya'da kaldığı süreçte devletini kurmak için büyük gayretler gösterdiğini söyledi.

Onun kaldığı evin daha sonra müzeye dönüştürüldüğünü hatırlatan Yılmaz, şöyle konuştu:
"Bunlar Türk-Macar ilişkilerinin derinleşmesini sağlamaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığımızca restore edilen Kossuth Müzesi, 29 yıldır açık, yerli ve yabancı misafirlerin ziyaret edebileceği bir mekan haline gelmiştir. Tam bağımsızlık örneği olan Kossuth sayesinde Kütahya, Macaristan'ın Pech kentiyle 'kardeş şehir' olarak gösterilmiş. İlişkilerin hem ekonomik hem siyasi hem de kültürel bakımdan gelişmesi anlamında büyük adımlar atılmaktadır. Hükümetler arasında yapılan görüşmelerle hedeflerin yakalanması noktasında da karşılıklı iş birliği ve ticaretin gelişmesi için herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesini diliyorum."
Macaristan'ın İstanbul Başkonsolosu Gabor Kiss ise Türkiye için Mustafa Kemal Atatürk, ABD'liler için Abraham Lincoln nasıl büyük bir devlet adamıysa kendileri için de Kossuth'un aynı değerde olduğunu bildirdi.
Kossuth'un, kendileri için bir milli kahraman olduğunu anlatan Kiss, şunları kaydetti:
"Kendi görev ve misyonumuzun gerçekleştirilmesinde, Türk-Macar ilişkilerinin daha da güçlendirilmesi ve derinleştirilmesinde Kossuth örneği, bize ilham ve güç veriyor. Yüzlerce yıl süren dostluğumuz, son yıllarda hiç olmadığı kadar meyve vermeye başladı.

Biz Macaristan'da geçen yılı, sınırların aşılması senesi olarak anıyoruz. Son senelerde hayatın neredeyse her alanında uzun vadeli ilişkilerin temelini atıyoruz."
Tören, Kiss tarafından Kütahya Müze Müdürü Metin Türktüzün'e plaket verilmesi ve müzenin gezilmesiyle sona erdi.
- Lajos Kossuth
Macaristan'ın 1848-1849 yıllarında özgürlük savaşını yöneten Lajos Kossuth, Avusturya ordusunu ülkesinden çıkardıktan sonra cumhuriyeti ilan etti ve ilk cumhurbaşkanı oldu.
Rusların yardımıyla yeniden ülkesine saldıran Avusturya ordusuna yenilen Kossuth, ailesiyle sürgüne geldiği Kütahya'da 1850-1851 yıllarında kaldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kossuth'un Kütahya'daki iki katlı ve 7 odalı evini restore ederek, 1982 yılında müzeye dönüştürdü.
Kaynak: AA