İstiklal Marşı'nın Kabulü Nazilli'de Coşkuyla Kutlandı

Vatan Şairi Mehmet Akif Ersoy'un ölümünün 78. yıldönümünde anma ve İstiklal Marşı’nın ‘milli marş’ olarak kabul edilişinin 93. yıldönümünü Nazilli’de çeşitli etkinliklerle kutlandı.


Nazilli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi tarafından organize edilen ve Mehmet Yüzügüler Kültür Merkezi Tiyatro Salonunda gerçekleştirilen programa Nazilli Kaymakamı Mehmet Okur başta olmak üzere İlçe Garnizon komutanı Albay Ekrem Turan, Jandarma Bölük Komutanı Binbaşı Baki Deniz, İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili Şahin Ünver, CHP Nazilli Belediye Başkan Adayı Dr.Ferda Çağlar Erkut, okul müdürleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.


Okul Müdürü Abdülkadir Ceyhan, saygı Duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından yaptığı günün anlam ve önemini belirten konuşmasında İstiklal Marşı ve Yazarı Mehmet Akif Ersoy'dan söz etti. Ceyhan, "Milletlerin hayatında geleceklerine yön veren önemli olaylar ve abidevi şahsiyetler vardır. Genç nesillerin iyi yetişmesi, geleceğe güvenle bakabilmeleri, ve milli şuuru ayakta tutabilmeleri için bunları hatırlamak gerekir. İstiklal Marşı’mızın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ‘milli marş’ olarak kabul edilişinin 93. Yıl dönümünü kutlamak ve bağımsızlığımızın simgesi olan “İstiklal Marşı’mızın şairi, Cumhuriyet dönemi fikir ve sanat öncülerinden Mehmet Akif Ersoy gibi temiz bir vicdanı yad etmek ve onun yüksek ideallerini, davasını paylaşmak için buradayız. Milli birliğimizi güçlendiren, Milli duygularımızı coşturan İstiklal vatan sevgimizi, paylaştığımız ortak değerleri, ortak ülkümüzü anlatan dizeleriyle Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığımızın en önemli simgelerindendir. Büyük şair Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılan İstiklal Marşı, dünyadaki en haklı, en kutsal savaşlardan birini, sömürgeciliğe karşı verilmiş ilk kurtuluş savaşını milli haykırışı, direnişi, heyecanı anlatan eşsiz bir yapıttır. Mehmet Akif, güçlü anlatımıyla seçkin bir eser oluşturmuş, özlü dizeleriyle milletimizin; vatanına yönelen tehditlere karalılıkla direneceğini; bağımsızlığını şartlar ne olursa olsun koruyacağını, dünyaya duyurmuştur. İmkansızlıklar içindeki halkımıza o çetin şartlarda umut, güven, inanç aşılayan bu dizeler, aynı zamanda Türk Milletinin tarihinden getirdiği yüce kişilik özelliklerini, yüksek ruhunu, saygın ve soylu duygularını, düşüncelerini betimleyen edebi bir anıttır.”

‘İSTİKLAL MARŞI, BİZİM UMUT PINARIMIZDIR’

İstiklal Marşı’ndaki yüce duyguların ve eşsiz anlatımın dayandığı temelleri, Akif’in de içinde olduğu, Milli Mücadele’nin olağan üstü şartlarda ve hiç kuşkusuz büyük şairin taşıdığı yüksek ruhta, vatanperverlikte, millet ve insanlık onuruna düşkünlüğünde, ayrıca sanat gücünde aramalıdır diyen Ceyhan; “Mehmet Akif; edebiyatçı, şair, eğitimci, gazeteci, veteriner hekim olma özellikleri ile çok yönlü kişiliğine birde milletvekilliğini eklemiş, böylece toplumsal verimliliğini ve topluma katkılarını üst düzeye çıkarmış, etkileri kendi çağını aşarak günümüze ulaşmış bir Türk aydınıdır. Merhum Akif’i hakkıyla anmak ona minnet borcunu ödemeyi gerektirir. Bu borcu ise onu okuyarak, anlayarak ve hissederek ancak ödeyebiliriz. Onun kaleme aldığı İstiklal Marşı da, milletiyle olan bu kutsal bağın en güzel dizeleridir. Bu nedenle İstiklal Marşı, bizim umut pınarımızdır, milletimizin şanlı destanıdır. Bugün, İstiklal Marşımıza daha sıkı sarılmamıza, daha bir gür sesle okumaya ihtiyacımız vardır" dedi.

ÖĞRENCİLERİN PERFORMANSI AYAKTA ALKIŞLANDI

Açılış konuşmasının ardından öğrencilerin ve okul öğretmenlerinin hazırladığı program sunuldu. Tarih Öğretmeni Hayrettin Öğünç tarafından ‘Mehmet Akif Ersoy’un Hayatı, Edebi Kişiliği ve Milli Mücadeleye Katkısı’ konulu sunumun yapılmasının ardından Yaklaşık bir saat süren programda milli şairin istiklal Marşı'nı yazma aşaması ve o devride yaşananla oratoryo ve canlandırma şeklinde gösterimi yapıldı. Öğrencilerin başarılı çalışmaları program sonunda ayakta alkışlanırken, tören daha önce yapılan İstiklal Marşı’nın en güzel okunması ile resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere protokol üyeleri tarafından ödüllerinin verilmesi ile son buldu.
Kaynak: İHA