2 Bin Macar 'Sekel Türkleri İçin Özerklik' Gösterisi Yaptı

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’nin Kahramanlar Meydanı’nda toplanan yaklaşık 2 bin Macar, Romanya’nın Sekel bölgesinde yaşayan 1 milyon "Sekel Türkü için özerklik" gösterisi düzenledi.

2 Bin Macar 'Sekel Türkleri İçin Özerklik' Gösterisi Yaptı

Genelde sağ görüşlü Macarların toplandığı gösteride hilal ve yıldızlı Sekel bayrakları açılırken, ‘‘Sekele’e Otonomi" sloganları atıldı. Meydana kurulan sahnede çeşitli müzik programları ve şiirler okunduktan sonra Budapeşte’deki Romanya Büyükelçiliği’ne doğru yürüyüşe geçen göstericiler, polis eskortuyla ve atılan sloganlarla yaklaşık bir saatlik yürüyüşün ardından Romanya Büyükelçiliği önüne geldiler. Büyükelçiliğin önüne ellerindeki yanan mumları koyan göstericiler, sloganlarını burada da sürdürdükten sonra önce Macar milli marşını, ardından ise Sekel milli marşını okudu. Göstericiler daha sonra hiçbir taşkınlık yaşanmadan dağıldı.

Gösteriye katılan Macar-Türk Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Eşbaşkanı Macar Jobbik Partisi Milletvekili Tamas Hegedüs İHA muhabirine yaptığı açıklamada, birkaç gün önce Türk kardeşlerinin İstanbul’daki Romanya Başkonsolosluğu’nun önünde Sekel Türklerine özerklik istediklerini, Türkler ve Macarların Orta Asya’dan kardeş olduklarını söyledi.

Hegedüs, Romanya’nın Sekel bölgesinde yaşayan 1 milyon Sekel Türkü’nün özerkliklerinin kazanmasının gerektiğini, bunun için gösteri düzenlediklerini kaydetti.

Macar Milletvekili Hegedüs sözlerini “Hepimiz Atilla’nın torunlarıyız” diye bitirdi.

Gösteriye destek veren Macaristan Türk-Macar Ticaret Odası Genel Sekreteri Fadıl Başar ise, “Romanya’da bulunan Türk kökenli Sekel Türkleri kendi özgürlük mücadelelerini başlatmış durumda. Biz de bu davada onları destekliyoruz” diye konuştu.

Kaynak: İHA