Gap İzleme ve Değerlendirme Toplantısı

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “GAP’ın bir safhasını bitirirken, yeni bir safhaya, aşamaya giriyoruz.

Gap İzleme ve Değerlendirme Toplantısı
Yeni eylem planımız, GAP Bölge Kalkınma İdare’mizin uhdesinde Kalkınma Bakanlığımız ile birlikte sonuçlandırılmak üzere” dedi.


Bakan Yılmaz’ın başkanlığında saat 14.00’de başlayan GAP İzleme ve Değerlendirme Toplantısı saat 20.00 sıralarında sona erdi. İki bölüm halinde gerçekleşen toplantının 4.5 saat süren ilk bölümüne GAP bölgesindeki üniversite rektörleri, ilgili bakanlıkların üst düzey yöneticileri ve ilgili kurum temsilcilerinin katıldı.

Toplantının ikinci bölümünde GAP bölgesindeki üniversitelerin rektörleri ile yaklaşık 1.5 saatlik görüşme yapan Bakan Yılmaz, toplantı sonunda ise gazetecilere de toplantı ile ilgili bilgi verdi. Toplantı sonunda konuşan Bakan Yılmaz, “GAP izleme toplantısını tamamladık. Yaklaşık 6 saat süren bir toplantı gerekleştirdik. Ankara’dan tüm kurumlar Urfa’ya geldi. Üniversitelerden ilgili kamu kurumlarına kadar hepsi buradaydı. Tek tek tüm kurumlarımızın 5 yıl içerisinde bu bölgemizde yaptıklarını ele aldığımız gibi. Geleceği dönük planlarını da tartışma imkanımız oldu” dedi.

Toplantı ile GAP’ta kalkınma anlamında yeni bir aşamaya gelindiğine vurgu yapan Yılmaz, şöyle devam etti:
“GAP’ın bir safhasını bitirirken, yeni bir safhaya, aşamaya giriyoruz. Yeni eylem planımız, GAP Bölge Kalkınma İdare’mizin uhdesinde Kalkınma Bakanlığımız ile birlikte sonuçlandırılmak üzere. Yeni Eylem planının içeriğini şekillendirme adına çok faydalı bir toplantı oldu. Bu tür koordinasyon toplantılarımız önemli. Her kuruluşumuz, kendi alanında çalışıyor şüphesiz. Bir çok mesele, bugün de gördüğümüz üzere birden fazla kurumu ilgilendiriyor. Başarılı bir şekilde yürümesi açısından kurumlar arası diyalog ve iş birliği çok çok önemli. Bu koordinasyon toplantılarında kurumlarımız birbirlerini dinleme imkanı buluyor, meseleler gündeme geliniyor, değerlendirme yapma imkanı bulunuyor. Yeni bazı fikirler ortaya çıkıyor. Kurumlarla bunları paylaşıyoruz. Bu anlamda da çok faydalı oldu.”

“YATIRIMLAR DEVAM ETMELİ”
Bakan Yılmaz, son 5 yılda GAP bölgesinde çok yoğun kamu yatırımlarının yapıldığını ve bu yatırımlarında hem ekonomik hem de sosyal anlamda sonuçlarının görülmeye başlandığını ifade etti.

Yatırımların devam etmesi gerektiğini ifade eden Yılmaz, “Bu yatırımların ileriye dönük olarak da devam etmesi lazım. Özellikle çözüm sürecini yaşadığımız, bölgemizde çok daha huzurlu bir ortama girdiğimiz bir dönemde, kamunun yaptığı faaliyetler, daha fazla özel yatırımlarla de birleştiğinde, bu bölgemizin refahı, istihdamı, ihracatı, çok daha üst seviyelere çıkacaktır. İhracatımız da muazzam bir artış var. İstihdamımızda, üretimimizde artış var. Şehirleşmemizde gelişmeler var. Üniversitelerimiz, her geçen yıl hızla gelişiyorlar. Sağlıkta, eğitimde bir çok alanda ilerlemelerimiz var” dedi.

“GAP, 21. YÜZYILIN PARLAYAN YILDIZI OLACAK”
Son 10 yıldır ki başarıların çok zor şartlar altında bu noktalara getirildiğini kaydeden Yılmaz, çözüm sürecinin pekişmeye başlamasıyla bölgenin çok daha ileri noktalara taşınacağını ifade etti.

Yılmaz, “Bir de önümüzdeki dönemi düşünün. Çözüm sürecinin daha bir ilerlediği, inşallah pekiştiği süreçte. Huzur ortamının pekiştiği süreçte. Bu son 10 yılda yaptığımız alt yapı yatırımlarının da sağladığı güçlü bir temel üzerinde, GAP bölgemizi çok daha ileri noktalara inşallah taşıyacağız. Bu bölgeler, tarihte çok önemli yerlere sahip olan yöreler. Tarihte Mezopotamya dediğimiz, bereketli hilal dediğimiz bölge. Bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış bir bölge. Yeni GAP eylem planımız ile 21. yüzyılın parlayan bölgelerinden, parlayan yıldızlarından biri haline getirmeyi amaçlıyoruz, bu bölgemizi. Eğitimde, bilimde, teknolojide, tarihte ortaya koyduğu güzel duruşu, tarihi mirası bugünkü şartlarda yeniden ihya etmek istiyoruz. Genç nüfus potansiyeli ile kültürel derinliği ile doğal kaynaklarıyla, coğrafi bağlantılarıyla, neresinden bakarsanız bakın, bu bölgemiz buna çok müsait bir bölge. İnşallah yeni planlarımızla, yeni yatırımlarımız, politikalarımızla, GAP bölgemiz, çok daha ileriye gidecek. Bir taraftan bu bölgede yaşayan insanlarımızın refahı artarken, bir taraftan da ülkemizin 2023 vizyonuna bu bölgemiz çok daha fazla, katkıda bulunmaya başlayacak inşallah” diye konuştu.

Yılmaz, GAP gibi kalkınma programlarının bölgesel planlar gibi gözüktüğünü aslında ulusal programlar olduğunu söyledi.

GAP, DAP, DOKAP, KOP bölgelerinin kalkınmasının o bölgelerdeki insanların refahını arttırdığı gibi Türkiye’nin 2023 vizyonuna da daha fazla katkı vereceğini anlatan Yılmaz şöyle konuştu:
“Bu tür programlar, bir taraftan da ulusal programlar. Bölgesel gibi görünüyor ama tüm toplumuzu, 77 milyonu ilgilendiren meseleler. Çünkü burada bu meseleleri çözmezseniz, burada daha fazla aş, iş refah üretmezseniz, metropollere bu sorunları taşımak zorunda kalıyorsunuz. Büyük şehirlerimiz, üstesinden zor gelinecek ağır yüklerle karşı karşıya kalıyorlar. Halbuki, GAP, DAP, DOKAP, KOP bölgelerimiz gibi, nispeten geri kalmış bölgelerimizde gelişme sağlarsanız, göç meselesini de büyük oranda çözersiniz. Metropol meselelerini de çözersiniz. İşte bu perspektifle de bakmamız lazım. Diğer taraftan buradaki potansiyelin harekete geçmesi, özellikle de tarımsal potansiyel, gıda sektöründe elde edeceğimiz ilerlemeler, tüm vatandaşlarımızın daha sağlıklı ve daha ucuza beslenmesi açısından da son derece önemli. GAP bölgemiz, bu anlamda da son derece önemli ve stratejik bir konum arz ediyor. Sulama yatırımları başta olmak üzere ulaştırmada, diğer alanlarda yaptığımız yatırımların daha somut sonuçlarını önümüzdeki süreçte göreceğiz.”

YEREL SEÇİM MESAJI
Toplantıda gündeme gelen en önemli konulardan birinin ise şehirleşme olduğunu belirten Yılmaz, 30 Mart Yerel seçimlerini hatırlattı. Yerel yönetimlerin şehirleşme için büyük önem taşıdığını, şehirleşmenin ise ülkenin hızlı kalkınmasında faktör olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Bu toplantıda bir kez daha şehirleşme aynı zamanda kalkınma meselesi olduğunun altını çizmiş olduk. İyi şehirler oluşturamazsak, nitelikli insanlar ve nitelikli, sermaye için uygun ortamlar, geliştiremezsek, kalkına sürecini de arzu ettiğimiz noktalara taşıyamayız. Bu anlamda yerel yönetimler çok çok önemli. Yerel yönetimler, iyi bir şehirleşme, nüfusumuzun refahı açısından önemli olduğu gibi, bölgelerimizin hızlı şekilde kalkınması, gelişmesi, nitelikli insanları cezp etmesi anlamında da önemli. İyi şehirler kurduğunuz zaman daha fazla doktor, mühendis, yatırımcı, daha fazla kültür sanat insanı ve birçok alandan insanı cezp etmiş olursunuz. Bu bölgelerimizin kalkınması, gelişesi için önce insanımıza daha çok yatırım yapacağız. Ama yatırım yaptığımız, donanımı artırdığımız insanı da burada tutmanın gayreti içerisinde olacağız. Dışarıdan da beyin göçü, sermaye göçü sağlamaya dönük, bir takım çalışmaları da yürüteceğiz inşallah” diye konuştu.

ENERJİ KONUSU DA MASAYA YATIRILDI
Yılmaz, toplantıda altı çizilen önemli konulardan sonuncusunun ise enerji olduğunu kaydetti.

Bölgenin hidroelektirik ve yenilenebilir enerjiler noktasında büyük bir potansiyeli olduğunu belirten Yılmaz, açıklamalarına şöyle devam etti:
“Bir taraftan bu bölgemizin hidroelektrik potansiyelini harekete geçiriyoruz. Tüm ülkemizin faydasına olan projeler. Bu bölgede sadece hidroelektrik potansiyel yok. GAP bölgesi büyük bir yenilenebilir enerji potansiyeli olan bir bölge. Güneş başta olmak üzere farklı yenilenebilir kaynakların olduğu bir bölge. Bunları da geniş bir şekilde ele aldık.”
GAP’ın her yönüyle ele alındığını vurgulayan Yılmaz, “Birçok boyutuyla GAP’ı tartıştık. Yeni GAP projemiz, çok boyutlu bir program, hemen hemen tüm konuları içeren kapsamlı bir kalkınma programı olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Diğer taraftan GAP insan odaklı bir program. Fiziki doğal şartların ötesinde insan odaklı bir kalkınma programı. Bu toplantı vesilesi ile altını çizmiş olduk. GAP eylem planımızı da bu anlayış içerisinde insan odaklı, çok boyutlu, sürdürülebilir kalkınma anlayışı içerisinde yeni eylemlerimizi, yeni yatırımlarımızı planlıyoruz” diye konuştu.

Yılmaz, programın ardından yerel bir televizyonda canlı yayına katılmak üzere toplantının gerçekleştirildiği otelden ayrıldı. Geceyi Şanlıurfa’da geçirecek olan Bakan Yılmaz, Cuma günü de bölgede ziyaretler gerçekleştirecek.
Kaynak: İHA