Fas'ta Fransız Büyükelçinin 'Metres' Benzetmesine Tepki

Fas'ın başkentti Rabat'taki Fransız Büyükelçiliği önünde toplanan yüzlere kişi, bu ülkenin Washington Büyükelçisi François Delattre'nin, 2011 yılında Fas için "metres" benzetmesi yapmasını kınadı.

Büyükelçilik önünde toplanan göstericiler, Delattre'nin, 2011 yılında söylediği iddia edilen ve geçen hafta gündeme gelen Fas hakkındaki "Her gece uyuduğumuz metres, aşık olmadığımız ancak korumak zorunda olduğumuz" yönündeki sözler kınayarak, Fransa'nın resmen özür dilemesini talep etti.
Faslı sivil toplum kuruluşlarının düzenlediği eyleme, siyasetçiler de katıldı.

Fas İstiklal Partisi Yürütme Kurulu üyesi Abdulkadir Keyhul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Fransız Büyükelçinin Fas halkından özür dilemesini istiyoruz. Sorumsuzca yapılmış açıklamalar, karşılıklı saygıya dayanan Fransa-Fas ilişkilerine olumlu yansımıyor. Bu gibi tutumların tekrar edilmeyeceğine dair teminat verilmeli" dedi.

Eyleme katılan sivil toplum kuruluşlarından Krallık Gençlik Hareketi'nin üyesi Emin Barudi ise Fransa'nın, Delattre'nin Fas hakkındaki sözlerinden ötürü resmen özür dilemesi talebiyle bu gösteriyi düzenlediklerini söyledi.

Batı Sahra hakkında bir film çeken İspanyol sinema oyuncusu Javier Bardem, geçen hafta filme ilişkin açıklamasında, Fransa'nın Washington Büyükelçisi Delattre'nin 2011 yılında Fas hakkında, "Her gece uyuduğumuz metres, aşık olmadığımız ancak korumak zorunda olduğumuz" yönündeki ifadelerini dile getirmişti. Bardem'in açıklaması da kamuoyunda tepkiye yol açmıştı.

Kaynak: AA