'İpek Böceğini Unuttuk, Bursa İpeğinin Ham Maddesini İthal Ediyoruz'

"İpek böceği yetiştiriciliği"nin son yıllarda iyice azalması, piyasada "Bursa ipeği" olarak adlandırılan kumaşların ham madde temininde Uzakdoğu'ya yönelinmesine yol açtı. Mağazalarda Bursa ipeği adıyla satılan kumaşların ham maddesi Çin veya Güney Kore'den getiriliyor, boya ve desen baskıları Bursa'da yapılıyor.

Bursa ve çevresinde ipek böceği yetiştiriciliği "kaybolan meslekler" arasına girerken bu durum, ipek, iplik ve kumaş sektörünü olumsuz etkiledi. Özellikle turistlere yönelik eşarp ve kumaş satışı yapan pek çok firma, talebi karşılamak için Uzakdoğu pazarına yöneldi.
Orhangazi Parkı'ndaki dükkanında kumaş satışıyla uğraşan Mustafa Kurtuluş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hakiki Bursa ipeği kumaş bulmanın günümüzde neredeyse imkansız hale geldiğini söyledi.

Kentteki kumaşçıların, ipekte yaşanan sıkıntı nedeniyle baskı kalitesine ağırlık vermeye başladığını dile getiren Kurtuluş, "Yaklaşık 15 yıldır Bursa'da dokunmuş ipek kumaş yok. Kumaş veya ipliği ham olarak Uzakdoğu'dan geliyor. Boyası veya desen baskısı Bursa'da yapıldıktan sonra satışa sunuluyor" dedi.

Bursa ipeğinin hem iplik hem de kumaş olarak çok kaliteli, ilmik ve gramajının fazlalığından dolayı dayanıklılığının yüksek olduğunu belirten Kurtuluş, farklı renk ve baskılardaki ipek kumaşları ağırlıklı olarak yabancı turistlerin tercih ettiğini bildirdi.
- "Gerçek Bursa ipeği iplik ve kumaş bulmak mümkün değil"
Kurtuluş, bazı vatandaşların, kumaşın kalitesini çok iyi bildiğini anlattı. "Gerçek Bursa ipeği iplik ve kumaş bulmak mümkün değil" diyen Kurtuluş, bu duruma üzüldüklerini vurguladı. Kapalı Çarşı ve Hanlar Bölgesi'nde kumaş satan esnaf olarak Bursa İpek Böcekçiliğini Geliştirme Derneğini kurduklarını ifade eden Kurtuluş, şöyle konuştu:
"Dernek özellikle dağ yöresindeki köylerde ipek böceği yetiştiriciliğini geliştirmek için çalışmalar yapıyor. Bu çalışmalara Bursa Valiliği de destek veriyor. 2-3 yıl önce başlayan bu çalışma sonucu dağ yöresindeki köylerde ipek böceği yetiştiriciliği başladı.

Bilecik'te de benzer bir çalışma var. Sanıyorum birkaç yıl sonra gerçek, kaliteli Bursa ipeğini satmaya başlayacağız."
Kaynak: AA