Güneydoğu'nun İhracat Artışı Sürüyor

Güneydoğu'dan Ocak 2014'te gerçekleştirilen ihracat, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 7,1 artarak 777 milyon 632 milyon dolar oldu.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, yaptığı yazılı açıklamada, bölgeden geçen yılın ocak ayında yapılan 729 milyon 271 bin dolarlık ihracat, bu yılın ayın dönemine göre yüzde 7,1 artışla 777 milyon 632 bin dolara yükseldi.
Bölge ihracatında Ortadoğu ülkelerinin yüzde 60,4 payla ilk sırada yer aldığını vurgulayan Çıkmaz, "Avrupa Birliği (AB) ve Afrika grubu ülkeleri ise ikinci ve üçüncü sırada bulunuyor" ifadelerini kullandı.
Güneydoğu'dan 158 ülkeye ihracat yapıldığını aktaran Çıkmaz, Irak, Suriye, İtalya, Suudi Arabistan, Libya, ABD, Almanya, İran, İngiltere ve Mısır'ın dış satımda ilk sıralarda yer alan ülkeler olduğunu kaydetti.


Halı, kumaş, iplikler, pastacılık ürünleri, demir çelik mamulleri, bitkisel yağlar, değirmencilik ürünleri, plastikler ve mamulleri, dış giyim ve diğer gıda müstahzarları bölgeden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olduğunu bildiren Çıkmaz, "Bölgemizin lokomotif kenti Gaziantep, ocak ayında 557 milyon 620 bin dolarla Türkiye'nin en çok ihracat yapan altıncı ili konumundaki yerini korumaktadır. Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, halı, tekstil ve ham maddeleri, kimyevi maddelerle demir ve demir dışı metaller ilimizin ihracatında önde gelen sektörlerdir. Yılın ilk ayında gerçekleşen bu yükselişin diğer aylarda da artarak devam etmesi temenni ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.
Çıkmaz, diğer ihracatçı birlikleri adına da ocakta 89 milyon 835 bin dolarlık ihracat kaydı alındığını belirtti.

Kaynak: AA