4 Şubat Dünya Kanser Günü

Sakarya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aydın Erdoğan, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Erdoğan, mesajında, kanserin dünyada ve Türkiye'de sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci sırada gelen ölüm sebebi olduğuna dikkati çekti.
Kanserden korunmanın büyük önem arz ettiğini vurgulayan Erdoğan, Türkiye'de yılda yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konduğunu, bunlardan yaklaşık üçte ikisinin erkek olduğunu belirtti.

Türkiye'deki kanser vakalarının önemli bir kısmının sigara ve obeziteyle ilişkili olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Korunulabilir hastalıktır ve doğru korunma stratejileriyle üçte biri önlenebilmektedir. Çevresel etkenler kanser oluşumunda yüzde 90-95 oranında etkilidir. Kötü beslenme, hareketsiz yaşam, tütün ve alkol kullanımıyla güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması, kanser görülme sıklığını azaltmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.
Erdoğan, her yaşta görülen kanserin sosyal ve ekonomik yönleri olan, insan haklarını etkileyebilen küresel bir sorun olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:
"Özellikle gelişmekte olan ülkeleri etkilemektedir. Tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam süreleri uzatılabilmektedir. Geliştirilen yeni tedavi yöntemleriyle pek çok kanser türünde uzun yaşam sürelerine ulaşılmıştır. Sağlık Bakanlığınca 'Sağlıklı Beslenme ve Hareket Yılı' olarak ilan edilen 2014 yılı boyunca kanserin en önemli sebepleri olarak gösterilen obezite ve tütün kullanımıyla olan mücadelemiz devam edecektir. Kanserle mücadele uzun soluklu bir maratondur, ekonomik güç ve siyasal istikrarla birlikte halkımızın da aktif katılımını gerektirmektedir. Bu mücadelede başarılı olabilmemiz için bütün toplumsal unsurların desteği, sektörler arası işbirliği ve dayanışmaya ihtiyaç vardır."
Erdoğan, kanser günü dolayısıyla toplumu bilgilendirmek ve özellikle kadın kanserleri konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla "Farkındayız Kanseri Yeneceğiz" sloganıyla halka yönelik 4 Şubat Salı günü saat 14.30'da Adapazarı Kültür Merkezi'nde (AKM) eğitim paneli düzenleneceğini bildirdi.
Kaynak: AA