Prof. Dr. Teoman Duralı İnsanlık Tarihini Anlattı

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Teoman Duralı, Küçükçekmece Belediyesi’nin düzenlediği “Kültür ve Medeniyet” söyleşilerinde insanlık tarihini anlattı.

Prof. Dr. Teoman Duralı İnsanlık Tarihini Anlattı

Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen söyleşide konuşan Duralı, Kültür ve Medeniyet kavramlarını insanlık tarihi üzerinden kendine has üslubuyla ele aldı.

‘HER ŞEY ATEŞLE BAŞLADI’
Konuşmasında her şeyin ateşle başladığının altını çizen Duralı, “En önemli merkezi kelimemiz Od’dur yani ateş. Oda, Otağ, Ordu gibi diğer kelimeler ise bundan türemiştir.”dedi.

İnsanlık tarihinde ateşin bulunmasından sonra ise avlanma ile karşılaşıldığını kaydeden Duralı, insanların avlanabilmek için aletler ürettiğini ve tarih öncesinin bu aletlere göre dönemlere ayrıldığını söyledi.

‘AVLANMA İLE İNSANIN UFKU GENİŞLEDİ’
Duralı; avlanma ile insanlığın ufkunun genişlediğini de şu sözlerle ifade etti: “Avlanma ile insan bedenine protein gitmiştir. Sadece beden değil, beyin de gelişmiştir. Avcılık yün, deri gibi ihtiyaçları da karşılamıştır. Çadırlarla bile olsa insanlar ilk defa konuta sahip olmuştur. Bazı hayvanlar ehilleştirilmiştir. Öyle ki avlanma ve savaş sanatının inceliklerini kurtları izleyerek öğreniyor insanlar.”
Prof. Dr. Teoman Duralı; insanların korunma silahı olarak ilk önce taş ve sopa kullandıklarını da belirterek, “Tüm canlı varlıkların ilk korunma güdüsü kaçmaktır. İnsanlar da böyledir. Önce kaçıyor; sonra kaçarken kendini kovalayana eline geçenleri fırlatıyor. Daha sonra bunu tekrarlayarak tecrübe ediniyor” dedi.

Ünlü felsefeci söyleşi sonunda katılımcıların sorularını yanıtladı.
Kaynak: İHA