Küresel Isınma Karadeniz'de Bağcılığı Geliştirecek

Küresel ısınmanın da etkisiyle hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği Karadeniz Bölgesi'nde, özellikle tütün yetiştirilmeyen güneye bakan arazilerde bağcılık yapılabileceği belirtiliyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küresel ısınmadan dolayı Karadeniz Bölgesi'ndeki tarımsal faaliyetlerde de değişiklik yaşandığını söyledi.

Türkiye'de bağ alanı üretim ve verimi bakımından Karadeniz Bölgesi'nin son sırada yer aldığını dile getiren Çelik, şöyle devam etti:
"Geçmişte Karadeniz Bölgesi bağcılık bakımından önemliydi. Karadeniz çevresindeki yerleşim alanlarında mükemmel ve son derece verimli bağların olduğu, gezgin ve tarihçiler tarafından bildirilmiştir. Ayrıca Yunanlı coğrafya uzmanı Strabo, milattan önce 4'üncü yüzyılda Trabzon ve çevresinde çok verimli ve mükemmel bağların bulunduğunu yazmıştır. Canik Sancağı olarak bilinen ve Samsun ili ve Bafra ilçesini de kapsayan bölgede 19'uncu yüzyılda yaygın bir şekilde bağcılık yapıldığı eski kayıtlarda belirtilmektedir ancak aynı dönemde bölgede tütün ekim alanlarının artmasıyla bağlar sökülmüş ve bağcılık yok olmuştur."
Prof. Dr. Çelik, "Son yıllarda küresel iklim değişiklikleri Karadeniz'de bağcılığı tekrar cazip hale getirmiştir. Güneye bakan alanlarda tütün üretiminden boşalan tarım arazileri ve yamaçlarda bağcılığın geliştirilmesi için çalışma yürütüyoruz" ifadesini kullandı.
- "Önemli bir üretim üssü olacak"
Fakültelerince son yıllarda Karadeniz Bölgesi'nde özellikle kokulu kara üzümlerin yaygınlaştırılması için başlattıkları çalışmaların sürdüğünü anlatan Çelik, şöyle konuştu:
"Özellikle güneye bakan yamaçlarda, tütünden boş kalan tarım alanlarında bağ kurmayı amaçlıyoruz. Çünkü Karadeniz Bölgesi artık bağcılık için gerekli iklime sahip. Bölgenin asıl ürünleri fındık ve çayın ekonomik olmadığı yerler ile Samsun'da güneye meyilli alanlarda kokulu kara üzüm bağcılığını şiddetle önermekteyiz. Bu alanlarda telli destek sistemi kullanılarak modern bağların kurulmasını amaçlıyoruz. Kokulu üzümlerin, üzüm suyu sanayisinde, sofralık üzümlerin ise ülke genelinde satışa sunulmasını amaçlıyoruz. Bu konuda TÜBİTAK tarafından desteklenen bir proje ile bölgedeki üstün verimli kokulu kara üzüm tiplerini belirledik."
Kuzey Amerika'dan 22 üzüm çeşidi getirdiklerine dikkati çeken Çelik, "Araştırma ve uygulama sahamızda çoğaltarak bölgedeki verimliliğini ve uyumunu araştırdık. Bölgemizde bağcılığın gelişmesi için uygun çeşitleri belirledik. Bölgemizden topladığımız üstün verimli kokulu kara üzüm tipleri ile yurt dışından getirdiğimiz Amerika orijinli yeni çeşitlerden fidan üretiyoruz" dedi.

Kaynak: AA