Çiftçinin Yeni Gelir Kaynağı Kayın Mantarı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından alternatif ürün programı kapsamında desteklenen kayın mantarı üreten üreticiler, kilogramını 10 ila 15 lira arasında satmanın sevincini yaşıyor.

Kentte pamuk ve tütün üretimine alternatif olarak kayın mantarı üretimi yapan çiftçiler, hazırladıkları samanları özenle doldurup bağladıkları poşetleri daha sonra özel hazırlanan çivili tahtalarla deliyor.
Ürünlerin hastalık ve haşerelerden korunması için odun ateşinde kaynatılan suyun içine doldurdukları poşetleri 45 dakika beklettikten sonra çıkartan çiftçiler, ardından dinlendirme askılarına alıyor. 25 dereceye kadar soğutulan ürünlere daha sonra kayın mantarı tohumu atılarak 14 gün boyunca 25 derece sıcaklıkta beklemeye bırakılıyor.
Projenin başladığı 2011 yılında 15 ton olan kayın mantarı üretimi, bu yıl 25 tona çıktı. Hedef üretimi sürekli artırmak.
- Kilogramı 10-15 lira arasında satılıyor
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Muhammet Sevinç, AA muhabirine, 2011 yılından beri Muğla ve ilçelerinde belirlenen 45 üreticiye kayın mantarı eğitimi verdiklerini, ardından üretime başladıklarını söyledi.

Kayın mantarının diğer mantar türlerine göre daha dayanıklı, yatırım maliyetinin ise daha az olduğuna işaret eden Sevinç, bu nedenle katma değeri yüksek, tütüne alternatif ürün projesi kapsamında kayın mantarı yetiştiriciliği başlattıklarını dile getirdi.
Bölgenin kayın mantarı üretimine çok uygun olduğunun altını çizen Sevinç, bu türün 24-26 derece civarında sıcaklık istediğini, bölgede bu sıcaklığın sürekli alınabildiğini vurguladı.
Projenin yaygınlaştırılması için çiftçilere 700 kilogram kayın mantarı tohumunu ücretsiz dağıttıklarını bildiren Sevinç, il genelinde 45 çiftçinin üretim yaparak önemli bir gelir elde etmeye başladığını kaydetti.

Kayın mantarı üretimine kütük üzerinde başladıklarını dile getiren Sevinç, şöyle devam etti:
"Kütüklerin bir süre sonra çevreyi kirletmesi ve poşetlerde kompost üretimin daha kısa sürmesi nedeniyle kütüklerdeki üretimi durdurduk. Genelde saman kompostlarında üretiyoruz. Kayın mantarı, dünyada kültür mantarı olarak bilinen beyaz mantarlardan sonra en çok üretilen ve tüketilen mantar türüdür. Tadı çok lezzetli olan bu mantara ilimizde her geçen gün ilgi de artmaktadır."
Sevinç, üreticilerin kayın mantarının kilogramını 10-15 lira arasında satarak önemli bir gelir elde ettiğini dile getirerek, uygun koşullarda bakım yapıldığı takdirde yıl boyu üretim yapılabildiğini kaydetti.

- Başka illere eğitim veriliyor
Muğla'nın, Türkiye'de kayın mantarı yetiştiriciliği konusunda uzman hale geldiğini, birçok ile bu konuda eğitim verdiklerini anlatan Sevinç, "Kayın mantarı, tüketiciler tarafından ciddi anlamda talep ediliyor. Üreticilerimizin ürünlerini pazarlarda daha kolay satabilmeleri için bastırdığımız etiketlerin paketlerde olmasını sağlıyoruz. Dağıttığımız broşürlerde de hem kayın mantarının tanıtımını yapıyoruz hem de içerdiği besin değerlerini gösterir bilgilere yer veriyoruz. Ayrıca hangi yemek türlerinin yapılacağını da anlatıyoruz" diye konuştu.

- "Yöremizdeki birçok insana gelir kapısı olacak"
Köyceğiz ilçesinde emekli olduktan çiftçilik yapan Ali Yıldırım ise eğitim aldıktan sonra kayın mantarı yetiştirmeye başladıklarını anlattı.
Geçen yıl 3 defa ürün aldığını, ürettiği mantarların tamamını sattığını dile getiren Yıldırım, "Bu yıl daha büyük bir yer kiraladım. Türkiye'de organik mantar rağbet görüyor. Bu çalışma yöremizdeki birçok insana gelir kapısı olacak. Ürünlerimiz sürekli denetimden geçtiği için rahatlıkla satabiliyoruz ve insanlar da gönül rahatlığıyla tüketebiliyor" dedi.

Kaynak: AA