Fao Türkiye’ye Uluslararası Alanda Katkı Sağlayacak
İstanbul Aydın Üniversitesi Gıda Mühendisliği ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) arasında işbirliği protokolü imzalandı.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilcisi Yuriko Shoji'nin katılımıyla gerçekleştirilen işbirliği protokolünde FAO’nun ülkeler arasında bir köprü olduğunun vurgusu yapıldı.
İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli, “FAO açlığı yok etmek ve beslenmeyi iyileştirmek amacıyla 1943’te kurulmuştur. Bugün FAO, gıda alanında Dünya’da gerçekten büyük hizmetlere imza atan bir kuruluş olarak öne çıkmaktadır. Gıda alanındaki çalışmalara ciddi bir şekilde katkıda bulunmayı arz eden üniversitemizin FAO'nun yaptığı çalışmalarda yer almasından büyük sevinç duyarız.” ifadelerinde bulundu. İstanbul Aydın Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nün gıda alanına ciddi yatırımlar yaptığına ve bu alandaki araştırmalarına son hızla devam ettiğine dikkat çeken Prof. Dr. Yadigar İzmirli, “Derslerin teorik kısmını hocalarımızla yürütürken uygulamaya ve araştırmaya yönelik çalışmalarımızı laboratuvarlarımızda geliştireceğiz. FAO ile yapacağımız bu anlaşma yaptığımız çalışmalara çok ayrı değer katacak. FAO'nun şimdiye kadar ki tecrübesi ve yapmış olduğu çalışmalar yeni üretilecek ortak projeler kapsamında Türkiye'ye uluslararası alanda katkı sağlayacak sonuçlar doğuracaktır” şeklinde konuştu.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilcisi Yuriko Shoji ise yaptığı konuşmada gıda güvenliğinin hala bir sorun olduğunu bunun küresel bir çabayla ulusal, uluslararası, kamu, özel sektörler, üniversiteler ve gönüllü kuruluşların katkısıyla çözülebileceğini vurguladı.
Yuriko Shoji, “FAO’nun çalışmaları içinde; bilginin toplanması, istatistikî verilerin analiz edilmesi, çeşitli araçlar ve rehberlerin geliştirilmesi ile bunları üye ülkelerin yararına kullanmak yer almaktadır. Ama tüm bunların üzerinde yer alan küresel amacı ise insanların daha iyi yaşamasını sağlamaktadır. Şu an sizin içinde bulunduğunuz sektörü geliştirmek adına FAO ulusal ve uluslararası aktörlerle iş birliği yapmaktadır. Bunun içerisinde özel sektörler, sivil toplum örgütleri, üniversiteler, çiftçi örgütleri gibi kuruluşlar yer almaktadır. FAO burada bir köprü görevindedir. Tarımsal üretimde artış, gıda güvenliği temini ve küçük çiftçinin gelişmesine katkı verir. Burada karşılaşılan zorluklardan biri de üniversite bilgisinin, anlaşılması ve onun gerçek kırsal hayata aktarılmasının sağlanmasıdır” sözleriyle FAO’nun amacını aktardı.
FAO’DAN GIDA GÜVENLİĞİ AÇISINDAN ÖNEMLİ İKİ RAPOR
FAO’nun Gıda Güvenliği konusunda son yaptığı çalışmalara da değinen Yuriko SHOJİ,
“FAO şu an gıda güvenliği açısından iki tane doküman üretmiş durumda. Bu dokümanlar her sene yenilenmektedir. Bunlardan bir tanesi dünya tarım ve gıda raporudur. Bu rapor gıda ve tarım alanındaki mevcut gelişmeleri analiz edip değerlendirir. Bir diğer rapor da aile çiftçiliğiyle ilgili olarak da basılan dünyadaki gıda güvencesizliğini inceleyen, değerlendiren, ayrıca açlığın ve yetersiz beslenmenin nasıl azaltılacağını analiz eden bir rapordur. Bu raporlar farklı ülkelerin deneyimleri dikkate alınarak hazırlanmaktadır” diyerek bu raporların politik, yasal alt yapı, ekonomik kaynaklar, mobilizasyon ve mevcut işbirlikleri açısından da değerlendirilebileceğinin altını çizdi.