'Böcek' Davası

Başbakanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çalışma ofisine "böcek" tabir edilen dinleme cihazı konulmasıyla ilgili davanın açıldığı Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklardan 5'i hakkında yakalama emri düzenlenmesini kararlaştırdı.

Mahkemenin, 13 sanık hakkındaki davayla ilgili duruşma hazırlık tutanağında, sanıklardan Ali Özdoğan, Serhat Demir, Sedat Zavar, İlker Usta ve Enes Çığcı hakkında, "üzerlerine atılı suçların niteliği, kuvvetli suç şüphesinin varlığı ve CMK'nın tutuklamaya ilişkin 100. maddesinin 2. fıkrasındaki nedenler hususunda somut olguların bulunması göz önüne alınarak", yakalama emri düzenlenmesine karar verdi.
Bu karar, Mahkeme Başkanı Mahmut Kaya ve Üye Hakim İsmail Bulun'un oy çokluğu, Üye Hakim Zeka Kayalı'nın muhalefet şerhiyle alındı.
Sanıkların ekonomik ve sosyal durumlarının araştırılması için kolluk birimlerine müzekkere yazılmasını, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlarından Mustafa Varank'ın da arasında bulunduğu tanıkların, sanıkların sorgu ve savunmalarının tespitinden sonra dinlenmesini kararlaştıran mahkeme, duruşmanın ilk celsesinin 2 Ocak 2015 saat 10.00'da yapılmasına karar verdi.
-Üye Hakim Kayalı'dan yakalama emri şerhi
Mahkeme Üyesi Hakim Zeka Kayalı, 5 sanık hakkındaki yakalama emri düzenlenmesi kararına muhalefet şerhi koydu.
Kayalı, şerhinde, iddianamenin kabulüyle birlikte şüpheliden sanığa dönüşen ve haklarında bu suretle kamu davası açılan sanıklar hakkında, öncelikle usulüne uygun şekilde davetiye çıkarılması, şayet gelmezlerse zorla getirilmelerine karar verilmesi, buna rağmen temin edilemezlerse o zaman haklarında yakalama emri çıkarılmasının kanuni bir zorunluluk olduğunu ifade etti.

İddianamede sanıkların tebligat adreslerinin belirtildiğine işaret eden Kayalı, sanıkların öncelikle bu adreslerinden, belirtilen şekilde temin edilmeye çalışılması, bundan sonuç alınamazsa haklarında yakalama emri çıkarılması gerektiğini kaydetti.

Hakkında yakalama emri çıkarılan sanıklar hakkında daha önce Ankara 9. Sulh Ceza Mahkemesinin yurt dışına çıkma yasağı ve karakola imza atma şartı şeklinde adli kontrol getirdiğini ve tutuklama talebini reddettiğini hatırlatan Kayalı, bu karara itiraz üzerine Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı tarafından sanıklar hakkında yakalama emri çıkarıldığını, buna itirazı görüşen Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinin ise yakalama emirlerini kaldırdığını anlattı.
Yine, Ankara 22. Sulh Ceza Mahkemesinin yakalama emri çıkarma talebini reddettiği, bu karara itirazın da Ankara 18. Asliye Ceza Mahkemesince reddedildiğini aktaran Kayalı, böylece, hiçbir mahkemenin yakalama emri çıkarılmasını gerekli görmediğini ifade etti.

Kayalı, şerhinde, "Buna rağmen, mahkememize dava açıldığı tarih itibarıyla, belirtilen kararlardan sonra, bu kararların dayanaklarından farklı olarak yakalama emri çıkarılmasına ilişkin karar vermeyi gerektirecek mahiyette delil ve usulü işlem ortaya çıkmadığı tespit edildiğinden, sanıklar hakkında yakalama emri çıkarılmasına ilişkin sayın çoğunluğun görüşüne katılmıyorum" ifadelerine yer verdi.


Kaynak: AA