Yeşilay'dan Sigara Yasağı İhlalleri İçin Kampanya

Türkiye Yeşilay Cemiyeti tarafından sigara yasağı ihlallerine dikkati çekmek amacıyla "#HavamiBozma" etiketiyle başlatılan kampanya, sosyal paylaşım sitesi Twitter'da Türkiye ve dünya gündeminde "Trend Topic" (TT) oldu.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman, yaptığı yazılı açıklamada, Yeşilay'ın, sigara yasağı ihlallerine dikkati çekmek amacıyla dün "#HavamiBozma" etiketiyle sosyal medya kampanyası başlattığını anımsattı.
Açılan etiketin kısa zamanda Türkiye ve dünya gündeminde "TT" olduğunu aktaran Karaman, 2008 yılında uygulamaya konulan "kapalı mekanlarda sigara içme yasağı"nın denetimlerindeki eksiklikler nedeniyle kapalı alanların da giderek sigara içilebilir hale geldiğini belirtti.

Karaman, denetimin iyi yapılmamasının yasayı ihlal edenlerin cüretini artırdığını anlatarak, "Türkiye sigara yasağı uygulamasıyla dünyaya örnek olmuştu. Ancak bu durum yavaş yavaş değişiyor. Geçen gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Esenler'de kapalı bir mekanda sigara içen vatandaşı uyarması, geldiğimiz durumu özetliyor" değerlendirmesinde bulundu.
- "İnsan hakları ihlalidir"
Sigara bağımlılarının, sigara kullanmayan pasif içicilerin haklarını ihlal ettiğini bildiren Karaman, şunları kaydetti:
"Kendisi sigara içmeyen birinin sigara dumanına maruz kalması, istek dışı olarak gerçekleştiğinden bu bir insan hakkı ihlalidir. Sigara içen kişinin sigara dumanından pasif içiciler ciddi zarar görmektedir. Denetimlerin yerine getirilmesi, kapalı alanda sigara içilmesinin engellenmesi için sorumlulara gidişin kötü olduğunu ve yapılması gerekenleri hatırlatmayı vazife sayacağız. Aynı zamanda vatandaşların da bu işin denetimine sahip çıkmasını, kendi sağlıkları için bu tür ihlalleri yetkililere bildirmeleri gerektiğini önemle vurgulamak istiyoruz."
Karaman, yapılan yeni düzenlemeyle bazı açık alanların da sigara yasağı kapsamına girdiğini vurgulayarak, "Yeni yasak paketi hastane bahçesi, okul bahçesi, park, kafe, restoranların açık bölümlerini kapsıyor. Nargile kafeler dahil, tüm yiyecek içecek hizmeti veren mekanların açık alanlarında, sigara içmek kısmen yasaklandı. Açık alandaki masaların sadece 4'te 1'i sigara içenler için ayrılıyor. 4'te 3'lük bölümün sigara içmeyenlere tahsis edilmesi yasal zorunluluk haline geldi" ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA