Mavi Dil Hastalığına Karşı Muhtarlar Eğitildi

Manisa'nın bazı ilçelerinde koyunlarda görülen mavi dil hastalığŸı nedeniyle Kula ilçesinde 60 mahalle muhtarına yönelik bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Kula İlçe Tarım MüdürlüğŸü tarafından ilçe ziraat odası toplantı salonundaki toplantıda karantina, mavi dil hastalığŸının bulaşŸma yolları ve hastalıktan korunma ile ilgili bilgiler verildi.

Toplantıda konuşŸan Kula İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık MüdürlüğŸü Veteriner Hekimi Süleyman OğŸuz Akça, mavi dil hastalığŸının iklimsel değŸişŸiklik nedeniyle oluşŸtuğŸunu ve sineklerden bulaşŸtığŸını anlattı.
HastalığŸın geçici olduğŸu gibi ileri derecede hayvanı ölüme götüren bir hale de dönüşŸebileceğŸini vurgulayan Akça, hastalığŸın koçlarda kısırlığŸa, gebe hayvanların ise düşŸük yapmasına neden olduğŸunu aktardı.
-İleri derecede hasta olanları "gömün" önerisi
Akça, söz konusu hastalıkla ilgili büyük başŸ hayvanların ve keçilerin risk taşŸımadığŸına dikkati çekerek, "Koyunları korunmanın en iyi yolu kapalı ahırların sinek ilaçları ile ilaçlanması. Hayvanların dökme denilen ilaçlarla ilaçlanması ve ileri derecede hasta olan hayvanların derin çukurlara kireç dökülerek telef edilmek yoluyla gömülmesi" diye konuşŸtu.
Toplantıda, mahalle muhtarlarına kullanılacak ilaçlar ile ilgili ölçüler tarif edilirken, hastalığŸın insana bulaşŸmadığŸı belirtildi.
Kula İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık MüdürlüğŸü veteriner hekimleri, Salihli Damızlık BirliğŸi yetkilileri ve Kula mahalle muhtarları katıldı.

 
Kaynak: AA