Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hastanesi Vakıf Geleneğini Sürdürüyor

Sultan Abdülmecit’in annesi Bezm-i Alem Valide Sultan tarafından ‘Bezm-i Alem Gureba-i Müslimin Hastanesi’ adıyla 171 yıl önce kurulan ve bugün Bezmialaem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi adıyla hizmet veren sağlık kurumu 171 yıldır süregelen ‘fakir hastalara yardım’ geleneğini devam ettiriyor.

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hastanesi Vakıf Geleneğini Sürdürüyor

Bundan 171 yıl önce Valide Sultan’ın gece gördüğü rüyayı ertesi günü yorumlatmasından hareketle kurulan hastane, eskiden gelen fakir ve fukaraya yardım geleneğiyle çalışmalarına devam ediyor. Eskiden gelen fakir hastaya bakma misyonumuz halen devam etmekte diyen, Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hastanesi Genel Koordinatörü Prof. Dr. Adem Akçakaya, “Vakıf Gureba Hastanesi,171 yıl önce garip gureba Müslümanlara hizmet etmek amacıyla kurulmuştur. Bu misyonunu hastanemiz 2010 yılına kadar devam ettirdi.2010 yılında ise, üniversite hastanesi misyonuna geçtik bu hastane misyonumuz içinde eğitim ve araştırma misyonu da yüklendi. Bilindiği gibi vakıf hastaneleri kendi misyonunu sürdürebilir ve kendi kendini idame ettirebilir bir hastane olmak zorundaydı bu şartlarda bizim hastanemiz de yoğun hasta potansiyeli ile geniş bir kesime hizmet etmektedir. Eskiden gelen fakir hastaya bakma misyonumuz ise halen devam etmektedir. En gelişmiş teknoloji ve donanımı bu hastanede kurduk. Özel sağlık sigortasındaki bir hastaya ya da parası ile yurt dışından gelen bir hastaya nasıl hizmet veriyorsak, aynı standartlarda fakir hastalara da hizmet vermekteyiz” dedi.

FAKİR HASTALAR İÇİN VAKIF BÜROLARI
Fakir hastalar için bir müracaat bürosu kurduklarını ifade eden Prof. Dr. Adem Akçakaya, “Hastaların bizden hizmet alabilmesi için bir vakıf büromuz bulunuyor. Hastalarımız çok kolay bir şekilde bize başvurabiliyorlar. Eğer ellerinde bir sosyal güvenceleri ve maddi imkânları yoksa başvurdukları anda Sosyal Yardım Bilgi Sistemi’nden (SOYBİS) sorguluyoruz. Bu kişilerin gerçekten mal varlıklarının olmadığını belirlersek, her türlü imkan ve yetkin donanım ile hastalarımıza hizmet veriyoruz. Ancak acil hastaların beyanını direk kabul ediyoruz ve tedavisini yaptırıyoruz. Diğer poliklinik şartlarındaki hastalar bize müracaat ettiğinde bunların sorgulamalarını yapıyoruz. Eğer hastalar gerçekten fakir ve sosyal güvencesi yoksa bizim üniversite hastanemizde tedavi olabilmektedir. Fakir ve sosyal güvencesi var ise fark almadan da hizmet veriyoruz” diye konuştu.

KANSER ARAŞTIRMASINDA ETKİN YÖNTEMLER
Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hastanesi olarak birçok ilke imza attıklarını vurgulayan, Prof. Dr. Akçakaya, “Üniversite hastanemizde özellikle kanser araştırmalarına önem veriyoruz. Bilindiği gibi Gamma Knife beyin tümörlerinde çok etkin bir yöntem. Bu konuda ülkemizdeki sayılı merkezlerden biri haline geldik. Bunun dışında Onkoloji Merkezimiz var. Medikal onkoloji ve radyoterapi yaptığımız Radyasyon Onkolojisi, alanlarında da etkin tedavilerimiz uygulanmaktadır. Teknolojinin etkin olarak kullanıldığı alanlardan biri de girişimsel kardiyoloji ve ameliyatsız endoskopik girişimler, bunları hastanemizde etkin bir şekilde uygulamaktayız” dedi.

“HASTANEMİZ AYNI ZAMANDA BİR UYGULAMA ALANI”
Bezmialem Vakıf Üniversitesi öğrencilerinin birebir ve aktif bir şekilde kliniklerde çalışma imkânı bulduğu eğitim sistemine yönelik de açıklamalarda bulunan Akçakaya, “Teknolojimiz ve bunun paralelinde hasta sayımız son zamanlarda gittikçe arttı. Hasta başına düşen doktor sayımız da yeterli sayıdadır. Eğitimci sayımız çok yeterli. Öğrenciler pratik yapma imkânı açısından birçok üniversiteden daha şanslı durumdalar. Gelen her hastanın bir öğrenci ya da bir doktor tarafından muayene edilmesinin yanında hocaların yoğun desteği ile birlikte bu işlemleri yürütmekteyiz. Öğrenciler, hocalarımızın gözetiminde her türlü araştırmaya yerinde şahit olabilmektedirler. Diğer üniversitelerden en önemli farkımız öğrencileri eğitimin yanında araştırmaya da teşvik etmemiz. Buradan mezun olan öğrencilerimiz aynı zamanda eğitimini almış iyi bir araştırmacı olarak yetişiyor. Her öğrencinin bir projesi var diyebiliriz” diye konuştu.

Kaynak: İHA