Kafkasyalı Dursunoğlu'nun Türkiye'de Oturma Talebi

Ahıska Türklerinden 90 yaşındaki Seyfettin Dursunoğlu, Türkiye'de oturma talebinde bulunacağını söyledi.

Ahıskalı Türklerin bugünkü Gürcistan'ın güneyinden 1944'te Orta Asya'ya sürgün edilişinin 70. yıl dönümü nedeniyle Türkiye'de bulunan Dursunoğlu, Türkiye'deki akrabalarını ziyaret etti.
Dursunoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ardahan'da başta Belediye Başkanı Faruk Köksoy olmak üzere birçok ilgiliyi de ziyaret ettiğini belirterek, Türkiye'den kendisi için oturma talebinde bulunacağını söyledi.

Sürgünün kendileri için zulüm olduğunu ifade eden Dursunoğlu, şunları kaydetti:
"Biz sürgünün en acısını yaşadık. 23 gün boyunca trende sürgün yol gittik. Trendeki bir soba ile ısındık ve yemeğimizi de bu sobanın üzerinde yapmaya çalıştık. Sürgünde binlerce insanımız öldü. Soğuktan, açlıktan, hastalıktan ölenler gözümüzün önünde trenden atılıyordu. Ben o dönem 20 yaşındaydım. Vatan özlemimiz oldu, hep olacak. Bu nedenle eğer Türkiye'de oturma talebim kabul olursa Türkiye'ye rahat gelip gideceğim. Bu az da olsa acımı dindirecek."
Sürgünden dönüşün olmayacağını o zaman anladıklarını belirten Dursunoğlu, o zaman 94 yaşında olan babasının vasiyeti üzerine trenin diğer vagonlarındaki kardeşlerini bulduğunu ve onlarla helalleştiğini ifade etti.

Dursunoğlu, "Farklı köylerde oturan kardeşlerim vardı. Her vagonda kalanlar ayrı ayrı köylerdeki insanlardı. Babam artık sürgünden dönüşün olamayacağını anlamış ve son kez çocuklarını görmek istemişti. O dönem az da olsa Rusça bildiğim için kardeşlerimi toplayabildim" dedi.

Dursunoğlu, her Ahıskalı Türkte vatan hasretinin çok ağır bastığını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA