'Evde Hırsızlık” Olaylarına Karşı Basit Önlemler

İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü’nde (TDP) görevli Komiser Yardımcısı Mustafa Yeyin ve Polis Memuru Mustafa Furtuna, vatandaşlara, alacakları basit önlemlerle evlerini hırsızlardan koruyabilecekleri uyarısında bulundu.

'Evde Hırsızlık” Olaylarına Karşı Basit Önlemler

TDP’de görevli Komiser Yardımcısı Mustafa Yeyin ve polis memuru Mustafa Furtuna evden hırsızlık olaylarına karşı vatandaşları uyardı. TDP’nin suçlara karşı halkın bilgilendirilmesini sağlayan, suç oluşmadan önce suçu oluşturan nedenleri araştırarak önlemeye yönelik çalışmalar yapan bir emniyet birimi olduğu açıklayan Komiser Yardımcısı Mustafa Yeyin evden hırsızlığa karşı vatandaşlara bilgi verdi. Sadece polislerin alacağı önlemlerin hırsızlık olaylarına karşı yeterli olamayacağının altını çizen Yeyin, vatandaşların da hırsızlık olaylarına karşı duyarlı olmaları gerektiğini vurgulayarak, insanların alacakları basit önlemlerle hem kendi hem de komşularının evlerini hırsızlık olaylarına karşı koruyabileceklerinin önemine değindi.

“SOKAKLARINIZI VE ÇEVRENİZİ GÖZLEMLEYİN”
Vatandaşların, karşılaştığı olumsuzlukları mağduriyet oluşmaması için emniyet güçlerine bildirmelerinin büyük önemi bulunduğunu belirten Yeyin, “Hırsızlık olaylarına karşı evlerde alınabilecek basit önlemlerle hırsızlık olaylarının önüne geçebilirler. Unutmayalım hırsızlar çok uğraşacak, gürültü çıkaracak ve zaman harcayacakları yerlere girmek istemez. Evlerinde uzun süre vakit geçiren vatandaşlarımızın sokaklarını ve çevrelerini gözlemlemelerini, kendi ve komşularının güvenliği için yararlı olacaktır. Bütün önlemlere rağmen hırsızlık olayları meydana gelmişse hiç bir şeye dokunmadan ücretsiz 155 Polis İmdat telefonunu arayarak polisin gelmesi beklenmeli” dedi

“UNUTMAYIN, HIRSIZLAR ÖNCE PLAN YAPAR”
Hırsızların, hırsızlık öncesi plan yaptıklarını belirten Polis Memuru Mustafa Furtuna ise yapılan hırsızlıkların semt pazarlarının kurulu olduğu günlerde ve ya toplumsal olayların olduğu zamanlarda arttığını söyledi.

Hırsızların evde kimsenin olup olmadığını öğrenmek için basit yöntemler kullandığına dikkat çeken Furtuna, “Hırsız evin önünde bulunan paspası gelip yerini değiştiriyor veya paspası ters çeviriyor ve 1-2 gün sonra tekrar eve gelip bakıyor. Eğer paspas hala ters duruyorsa kimsenin evde olamadığını düşünüp o eve hırsızlık amacıyla giriyor” diye konuştu.

“AYAKKABILARINIZA DİKKAT EDİN”
Evin önünde bulunan ayakkabıların bile hırsızlar için fırsat olduğunu söyleyen Furtuna, hırsızların kapının önünde bulunan ayakkabıların içine tek tek taş koyduklarını belirterek, aynı şekilde birkaç gün sonra yeniden gelerek ayakkabının içine bakarak taşların yerinde olduğunu gördüklerinde evde kimsenin olmadığı düşüncesiyle hırsızlık teşebbüsünde bulunduklarını ifade etti.

“KAPILARINIZ İÇİN GÜVENLİ KİLİT KULLANIN”
Kapı kilidi kesitleri üzerinden örnekler veren Furtuna, “Yeni bir eve taşındığınızda mutlaka kapı göbek kilidinizi değiştirin ve daha güvenli kapı kilitleri kullanın. Aynı zamanda pencerelerinizi de hırsızlıklara karşı dayanaklı hale getirin. Pencerelerinizde çocuk kilidi denilen aparatları kulanın bu aparatlar aynı zamanda hırsızlık olaylarını önleyebilmektedir” diye konuştu.

Kaynak: İHA