Anız Yakmanın Faturası Ağır Olacak
2014 yılının yangın sezonunu kapatan Yatağan Orman İşletme Müdürlüğü, sorumluluk bölgesinde meydana gelen 12 orman yangınına, ortalama 13 dakika 20 saniye içerisinde müdahale etti.
Yatağan Orman İşletme Müdürlüğü, 2014 yılı yangın sezonunu sona ermesiyle birlikte, yangın raporlarını açıkladı.
İşletme Müdürü Mehmet İşçi tarafından açıklanan rapora göre, Yatağan Orman İşletme Müdürlüğü’nün sorumluluk sahasındaki 12’si orman, 22’si ise ziraat olmak üzere toplam 34 yangına müdahale ettiklerini bildirildi.
İşletme bünyesinde 75 kadrolu, 36 geçici orman işçisinin görev yaptığını belirten İşçi, bunun yanı sıra, 2 yangın gözetleme kulesi, 5 arazöz, 2 tanker, 2 ilk müdahale aracı, 2 motosiklet, 1 dozer, 1 trayler, 1 greyder ve kiralanan 2 adet minibüs ile yangınlara en kısa sürede müdahale etmek için uğraş verdiklerini kaydetti.
2014 yılında en çok orman yangının, 5 defa ile Hacıveliler Mahallesi’nde çıktığını belirten İşçi, Akgedik’te 2, Şeref, Yava, Kapubağ ve Gevenes’te 1’er defa yangın çıktığını ve müdahale ettiklerini söyledi.
İşçi, çıkan 12 adet orman yangında, toplam 3,97 hektarlık alanın zarar gördüğünü kaydetti.
Ziraat yangınlarında ise, ilk sırayı 2 defa ile Turgut, Yeşilbağcılar ve Nebiköy’ün aldığını belirten İşçi, Alaşar, Karakuyu, Teşkesik, Kırıkköy, Kırıkkaya, Yeşilköy, Kavak, Şahinler, Eskihisar, Kapubağ, Çukuröz, Bozarmut, Yalancıbahçe, Yenikarakuyu, Gökgedik ve Karaltı’nda da 1’er defa yangın çıktığını ve müdahalede bulunduklarını söyledi.
İşçi, çıkan 22 adet ziraat yangınında 11,43 hektar alanın zarar gördüğünü kaydetti.
Sorumluluk bölgelerinde meydana gelen 12 adet orman yangınına ortalama 13 dakika 20 saniye içerisinde müdahale ettiklerini ifade eden İşçi, ülke geneli ortalamaların üzerinde olduklarını söyledi.
İşçi, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, sorumluluk bölgelerinde çıkan orman yangınlarından daha fazla ziraat alanındaki yangınlara müdahale ettiklerini, büyüyen ziraat yangınlarının ormanlar için büyük tehdit olduğunun altını çizdi. İşçi, “Ziraat yangınlarının büyük bir çoğunluğu, çiftçilerimizin yaktığı anızlardan meydana gelmektedir. Anız yakmanın yarardan daha çok zararı vardır. Yangınlara sebebiyet vermesinin yanı sıra, anız yakılan bölgenin tarıma elverişsiz hale gelmesine neden olmaktadır” şeklinde konuştu.
İşçi, ayrıca anız yakanlarla ilgili yasal işlemler başlatılacağını sözlerine ekleyerek, yangınlara müdahalede kullanılan araçların kullanım ücreti ile personellerin ücretinin anız yakan kişiden karşılanacağını söyledi.
Orman yangınlarında ise erken müdahalenin, büyük felaketlerin önüne geçilmesinde önemli bir faktör olduğunu belirten İşçi, “Vatandaşlarımızın orman yangınlarında daha da duyarlı olmasını istiyoruz. 2014 yılında meydana gelen 12 orman yangınından sadece ikisi yıldırım düşmesinden kaynaklı. Diğerlerinin ise çıkış sebebiyle ilgili soruşturmalar sürüyor. Vatandaşlarımızdan, orman arazilerinde gezerken daha dikkatli olmalarını ve en ufak bir yangın şüphesinde bizlere bilgi vermelerini istiyoruz” ifadelerinde bulundu.