Diyabet ve Böbrekler Hakkında Bilinmesi Gereken 6 Nokta

Medicana International Ankara Hastanesi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Cem Sungur, "Böbrek hastalığının önlenmesi ve kötüleşmesinin engellenmesi için kan şekeri yüksekliklerinin denetim altına alınması çok önemlidir" dedi.


17 Ekim Dünya Diyabet Günü nedeniyle açıklama yapan Sungur, diyabet ve böbrekler hakkında bilinmesi gereken 6 önemli noktaya işaret etti. İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Cem Sungur, “2014 yılında bütün dünyada böbrek yetmezliği tanısı ilk kez konulan hastaların yüzde 40'ında böbrek hastalığının nedeni diyabettir. Yaşı 20'nin üzerinde olan bireylerin yüzde 35'inde değişik derecelerde böbrek hastalığı vardır. Böbrek hastalığının önlenmesi ve kötüleşmesinin engellenmesi için kan şekeri yüksekliklerinin denetim altına alınması çok önemlidir. Hipertansiyonun, yani yüksek kan basıncının tedavi edilmesi de kan şekeri denetimi kadar önemlidir” dedi.

Dr. Sungur, diyabet ve böbrekler hakkında bilinmesi gereken 6 maddeyi ise şöyle sıraladı:
“- Prediyabet (diyabet öncesi dönem) de böbreklerde hasar oluşmasına neden olur. Prediyabet, diyabetin başladığı ilk aşamadır ve öncü evre adı da verilir. Prediyabeti olan bireylerde herhangi bir belirti olmadığından, risk altındaki bireylerin belirlenmesi açısından düzenli muayeneler çok önemlidir. İzlemde A1C (HbA1C) testi sık olarak başvurulan bir test haline gelmiştir. Bu test son üç aydaki ortalama şeker düzeyiniz hakkında bilgi verir. A1C test sonucunun yüzde 5.7-6.4 arasında olması prediyabet olasılığını arttırır.

- Diyabete bağlı böbrek hastalığının ilk belirtisi idrarda protein olmasıdır. Bu nedenle prediyabeti ve diyabeti olan bireylerin yılda bir kez idrar da mikro albumin testi yaptırmaları gerekmektedir.

- Diyabet böbreklerdeki küçük damarlarda hasara neden olur. Hasar ilerledikçe böbrekler vücuttaki zararlı maddeleri, tuzu ve suyu yeterli miktarda atamazlar. Bu durum ödem ve hipertansiyon gelişimine neden olur.

- Diyabet sinir sistemine de zarar verebilir. Sinir sistemindeki hasar mesanenin boşalmasını olumsuz etkileyerek, enfeksiyonlara ve böbrek hasarının artmasına neden olur.

- Vücuttaki yağlardan birisi olan trigliseridlerin yüksek düzeylere ulaşması diyabete yatkınlık yaratır. Ayrıca trigliserid düzeyi yüksek olan diyabetiklerde böbrek hastalığı riski daha yüksektir. Bu nedenle trigliserid düzeyinin ölçülmesi diyabet eğilimi ve diyabeti olan bireylerde çok önemlidir.”
Kaynak: İHA