Yapılara Enerji Kimlik Belgesi

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Müdürü Emre Metin, 2017 yılından itibaren yapıların alınıp satılmasında Enerji Kimlik Belgesi'nin zorunlu hale getirileceğini ifade ederek, "Böylece düşük enerji performansı olan yapıların satışı zorlaşacak" dedi.

Metin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni inşa edilen yapıların bu belgeye sahip olduğunu, mevcut binaların ise 2 mayıs 2017'ye kadar Enerji Kimlik Belgesi edinmesi gerektiğini anımsattı.
Enerji Kimlik Belgesi'nde yapının temel özelliklerinin anlatıldığına dikkati çeken Metin, "Aynı çamaşır, bulaşık makinelerinde olduğu gibi binanın da bir enerji sınıfı ortaya çıkıyor. A'dan G'ye kadar bir sınıflandırma var. Yeni yapılan yapılarda C sınıfından aşağı olanlara ruhsat verilmiyor. Yapının düşük bir enerji performansı varsa bunun düzeltilip C'ye kadar çıkartılması gerekiyor" diye konuştu.

Metin, C sınıfından düşük enerji performansı olan yapıların 2017 yılından sonra satışlarının zorlaşacağını söyledi.

Enerji Kimlik Belgesi'nde binanın ısı, elektrik, yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanma oranı, yalıtım durumu, kapıları, pencereleri gibi çeşitli özelliklerinin yer aldığını anlatan Metin, şöyle konuştu:
"Enerji Kimlik Belgeleri'nin geçerlilik süresi 10 yıl. Bu belgeyi şu anda da almak isteyen alabilir ama 2017'den itibaren yapılar alınıp satılırken enerji kimlik belgesi zorunlu hale gelecek. Nasıl bugün deprem sigortası olmadan satış yapılamıyorsa enerji kimlik belgesi olmadan da binaların alım satım işlemi yapılamayacak. Düşük enerji performansı olan yapıların satışı da güçleşecek."
Metin, mevcut binalar için Enerji Kimlik Belgesi'nin enerji verimliliği danışmanlık şirketleri tarafından, yeni yapılar için de serbest mühendislik ve müşavirlik şirketleri tarafından düzenlenebildiğini kaydetti.

Ankara'daki binalarda en fazla enerji tüketiminin ısı kaynaklı olduğuna dikkati çeken Metin, "Ankara'da eğer yalıtım yapmazsanız enerji kimlik belgesinde C sınıfına gelmeniz çok zor" diye konuştu.

Kaynak: AA