Fidan Han’da Çalışmalar Başlıyor

Tarihi ve kültürel mirasın korunup yaşatılması için yoğun bir çaba harcayan Osmangazi Belediyesi, Çarşı ve Hanlar bölgesinde bulunan Fidan Han’ın canlandırılması ve hak ettiği değere kavuşturulması için düğmeye bastı.

Fidan Han’da Çalışmalar Başlıyor

Mülkiyeti Osmangazi Belediyesi ile BTSO’ya ait olan, İç Fidan Han olarak anılan bölge, yapılacak rekonstrüksiyon ve düzenleme çalışmaları ile mevcut çöküntü bölgesinden arındırılacak. Tuz Pazarı’nda bulunan balık pazarı da projeye dahil edilerek, Fidan Han ve İç Fidan Han’ın bulunduğu bölge yürütülecek çalışmalarla yeni çehresine kavuşturulacak.

"İÇ FİDAN HAN ARKEOPARKA DÖNÜŞECEK"
Çalışmaların yapılacağı bölgede incelemelerde bulunan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, yapılacak yenileme ve restorasyon çalışmalarının ardından Fidan Han’ın tarihi dokusunun yeniden gün yüzüne çıkacağını söyledi.

BTSO’nun projeden sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Gürses, Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünden yetkililerinde katıldığı inceleme gezinin ardından değerlendirmelerde bulunan Başkan Dündar, “Fidan Han ve çevresi ile ilgili yürütülecek çalışmalarla ilgili imar planı ve proje çalışmaları devam ediyor. Proje hazırlıklarının tamamlanmasının ardından başlatılacak çalışma ile İç Fidan Han’ın içerisindeki kalıntılar bir bir ortaya çıkartılarak, İç Fidan Han arkeoparka dönüştürülecek. Doğu cephesinden yeni bir kapı açılarak, Fidan Han’ın yaya aksına açılması hedefliyoruz. Böylece, Fidan Han ve çevresi turistik bir alan özelliği kazanacak” dedi.

FİDAN HAN'IN TARİHÇESİ
Bursa’nın en güzel hanlarından biri olan Fidan Hanı, Sadrazam Mehmet Ağa’nın oğlu İbrahim Paşa tarafından yaptırılmıştır. XV. yüzyıl yapısı olan hanın iki avlusu bulunmaktadır. Hanın altta 48, üstte 50 olmak üzere 98 odası vardır. Günümüzde Fidan Handa 105 adet dükkan bulunmaktadır. Bu dükkanların geneli Kafe ve Tekstil üzerine satış yapmaktadır.
Kaynak: İHA