Tarımda Su Baskınlarına Karşı Toleranslı Bitki Çeşidi

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ece Turhan, "Bölümümüzde, çeşitli nedenlerle toprakta oluşan su fazlalığı koşullarına tolerans gösterebilen özellikle sebze çeşitlerinin geliştirilmesine yönelik araştırmalar son yıllarda yoğunluk kazandı" dedi.

Turhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küresel ısınma ile birlikte dünyanın ortalama sıcaklığındaki yükselmenin ciddi bir iklim değişikliğine yol açacağına kesin gözüyle bakıldığını belirtti.

Bu nedenle küresel ısınmanın pek çok alanda olduğu gibi tarımsal üretim üzerinde de etkilerinin kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Turhan, küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliği nedeni ile hidrolojik döngünün değişmesi, deniz seviyesinin yükselmesi, iklim kuşaklarının yer değiştirmesi, şiddetli hava olaylarının, taşkınların ve sellerin daha sık oluşması ve etkilerinin kuvvetlenmesinin beklendiğini kaydetti.

IPCC'nin (The Intergovernmental Panel on Climate Change) yayımladığı rapora göre küresel ısınmanın sağanak yağışları arttırdığını aktaran Turhan, şöyle konuştu:
"Bu durum daha sık su baskını yaşanmasına yol açmıştır. Dünyada sulanabilir alanların üçte birinden fazlası su basmasından etkilenmektedir. Su fazlalığı koşulları oluşturan taşkın, sel, su basması gibi olaylar dünyanın birçok bölgesinde bitki yaşamının devamı açısından önemli bir sorundur. Gelişmekte olan ülkelerde ise 10 milyon hektarlık tarım arazisi, su basması sorunu ile karşı karşıyadır. Su fazlalığı, toprağın kışın buzla kaplanması, ilkbahar yağışları, aşırı yağışlar gibi doğal olaylarla meydana gelebildiği gibi, yapılan sulama hatalarından dolayı da bu sorun yaşanmaktadır. Diğer taraftan bitki örtüsünün taşınması, su kanalları ve nehirlerin yataklarından ayrılması doğal ve tarımsal türler üzerine su basmasının etkilerini arttırmaktadır. Sulanan bölgelerde ise, uygun drenaj sistemlerinin eksikliği önemli sorun teşkil etmektedir."
-"Su fazlalığı toleransı, bitki türüne ve çeşidine göre değişkenlik gösterir"
Tarıma elverişli arazilerdeki bitki yetiştiriciliğinin başarısının sellerin sıklığı ve fazlalığı ile belirlenmekte olduğuna dikkati çeken Turhan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Su fazlalığı toleransı, bitki türüne ve çeşidine göre değişkenlik gösterir. Su basmasına meyilli alanlara adapte olmuş bitkilerin hepsi su basmasına toleranslı değildir. Bazı bitkiler yağışsız geçen iki dönem arasında yaşam döngülerini tamamlar ve su basmasına toleransı yüksek tohumlar geliştirerek su basmasından kaçarlar. Bazı bitkiler ise anatomik ve morfolojik özellikler geliştirerek sakınım gösterirler."
Türkiye'de son yıllarda seller ve su baskınları nedeniyle özellikle sebze üretimde ürün kayıpları olduğunu kaydeden Turhan, "Bu sorunları aşabilecek çalışmaların planlanabilmesi ise oldukça önemlidir. Bu bağlamda bölümümüzde, çeşitli nedenlerle toprakta oluşan su fazlalığı koşullarına tolerans gösterebilen özellikle sebze çeşitlerinin geliştirilmesine yönelik araştırmalar son yıllarda yoğunluk kazandı" diye konuştu.

Kaynak: AA