17. Kuşdili Kültür ve Sanat Festivali

Çanakçı ilçesine bağlı Kuşköy'de ıslıkla haberleşme yöntemi olan kuşdilinin gelecek nesillere aktarılması ve unutturulmaması amacıyla düzenlenen festival, ilginç gösteri ve yarışmalara sahne oldu.

Kuşköy Mobil İlkokulu bahçesinde 17. kez düzenlenen festivalde, kuşdili ile konuşma gösterileri ve yarışması gerçekleştirildi.

Birbirlerine yaklaşık 300 metre mesafede bulunan yarışmacılar, "ıslıkla en iyi haberleşmeyi" yapabilmek için ter döktü. "Horon tepin, elini salla" gibi hareketlerin komutunun ıslıkla verildiği yarışmada kadınlarda Muazzez Köçek ile Ülkiye Kodalak, erkeklerde ise Yılmaz Civelek ve Erol Civelek birinci oldu.
Kuşdili Tanıtma Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Şeref Köçek, festivalde yaptığı konuşmada, ıslıkla haberleşmenin yaklaşık 500 yıldır yörede kullanıldığını ifade etti.

Köçek, kuşdili kültürünü korumak ve gelecek nesillere aktarmak için mücadele ettiklerini vurgulayarak, "Kuşdili, bölgenin coğrafi yapısı göz önüne alındığında haberleşme ihtiyacından ortaya çıkmıştır. Tesadüfen ortaya çıkmamıştır, bir kültürel geçmişi vardır. Kuşdili bizim anlaşmak için 500 yıldır kullandığımız bir iletişim aracıdır. Bundan sonra da bu dili konuşmaya devam edeceğiz. Bu festivalimizle bu kültürümüzü yaşatıyor, gelecek nesillere aktarıyoruz" dedi.

Festival, kemençeler eşliğindeki eğlence programlarının ardından sona erdi.
Kaynak: AA