Afganistan'da Kurban Bayramı Hazırlığı

Afganistan'da Kurban Bayramı için hazırlıklar arife gününde devam ediyor. Kabil'in meşhur alışveriş merkezlerinden Mendevi'de binlerce kişi kendi imkanları ölçüsünde bayramı için meyve, kurabiye ve kuruyemiş alıyor.

Mali durumu iyi olan Afganlar, bayram için yeni geleneksel kıyafet ve ayakkabı yaptırıyor. Terziler yoğunluk nedeniyle bayrama 20 gün kala sipariş kabul etmiyor.
Kabil'de yeni inşa edilen modern alışveriş merkezlerinden birinden bayram alışverişi yapan Nakibullah Hamneva, AA'ya yaptığı açıklamada, bayram için üç elbise diktirdiğini söyledi.

Bayramı karşılamak için kuruyemiş ve meyve satın alan Hamneva, bu yıl iki kurban keseceğini belirtti.

Ülkede hiç bayram hazırlığı yapamayan çok sayıda yoksul aile bulunuyor. Kabil sokaklarında kuruyemiş satan Kurbanuddın, "Bayram için ne yeni bir elbise diktirebildim ne de gelen misafirler için hazırlık yapabildim. Her gün kazandığım beş kuruşla eve ekmek götürüyorum. Bayram alışverişi için elime para geçmiyor ki" dedi.

- Kurban pazarı
Kabil'in kurban pazarına gelenlerin sayısının geçen yıllara göre arttığı ancak kurban satışının, fiyatların yüksekliği nedeniyle istenen düzeyde olmadığı belirtiliyor.
Satıcı Gulmarcan, küçükbaş hayvanların 100 dolar, büyükbaş hayvanların fiyatının da 600 dolardan başladığını ifade ederek son 3 günde sadece beş kurban satabildiğini kaydetti.

Küçükbaş hayvan alan Abdul Sabor, "Kurbanlıklar gelirlerimize göre çok pahalı ancak ne yapalım Allah'ın emri, mecburen alacağız. Geçen yıl kurban kesemedim, sonra çok üzüldüm. Bu yıl da aynı duyguyu yaşamak istemiyorum" diye konuştu.


Ülkede kurban derileri geleneksel olarak imamlara veriliyor.
Kaynak: AA