Balık Pulu Hastalığı'na Yakalanan İkizlerin Gözleri Açıldı
Mardin’in Kızıltepe ilçesinde balık pulu hastalığı olarak bilinen iktiyozis vulgaris hastası 5 yaşındaki ikiz kardeşler, 3 aylıkken dikilen gözlerinden birer tanesi, Bursa Uludağ Üniversitesi Göz Hastalıkları Bölümünde görevli Prof. Dr. Bülent Yazıcı tarafından yapılan ameliyatla açıldı.
Fırat Mahallesi'nde yaşayan Özan ailesinin ikiz çocukları 5 yaşındaki Muhammed ve Abdullah Özan, balık pulu hastalığına yakalanmıştı. Doktorlar, ikizlerin gözlerinin zarar görmemesi için göz kapaklarını dikmişti. Televizyonlarda çıkan haberler üzerine Bursa Uludağ Üniversitesi Göz Hastalıkları Bölümü'nde görevli Prof. Dr. Bülent Yazıcı, aile ile temasa geçerek ikizleri tedavi etmek istediğini belirtti.
Yol masrafları Kızıltepe Kaymakamlığı tarafından karşılanan aile Bursa’ya gitti. Prof. Dr. Yazıcı, yaptığı muayeneden sonra başarılı bir ameliyatla ikizlerin birer gözlerini açtı. Diğer gözlerdeki delik de ameliyatla biraz daha büyüterek ikizlerin daha iyi görmeleri sağlandı.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan ikizlerin annesi Aynur Özan, çocukları tedavi için Bursa’ya götürdüklerini söyledi.
Anne Özan, "Orada yapılan tedaviden dolayı Bülent Yazıcı hocaya teşekkür ediyoruz. Vücutlarından deri alarak çocuklara göz kapağı yapıldı. 20 gün sonra Bursa’ya kontrole gideceğiz şu an her şey yolunda. Birer gözlerine müdahale ettiler, duruma göre diğer gözlerine de bakacaklar. Doktor bize yardımcı oldu, kendilerine teşekkür ediyoruz. Bursa Uludağ Üniversitesi'ne gittik, doktor Bülent Yazıcı bizi davet etmişti. Bizimle ilgilendi sonuna kadar. Hastanede 17 gün kaldık. Sonra taburcu olduk bir kaç ay sonra yine kontrole gideceğiz. Hoca bizimle sürekli telefonla görüşüyor bizimle ilgileniyor. Bir sorun olmazsa diğer gözlere de operasyon yapacak. Kaymakamlıktan bir miktar yardım aldık daha da yardımcı olacaklarını söylediler. Onlara da teşekkür ediyoruz. Çocuklarım doğuştan balık hastalığına yakalanmıştı. Şu an bir tedavisi yok ama büyüdükçe ergenlik çağına doğru rahatlama olacak. Sürekli krem sürüyoruz günde iki defa sürekli kabuk atıyorlar. Yani büyüdükçe bizde hafiflediğini görüyoruz. Ama kalıtsalmış. Şu an kesin bir tedavisi yok. 5 aydır hap tedavisine başladık. Onların da biraz zararları var çocuklar açısından kontrollere gidiyoruz ayda bir tahlillerini yapıyoruz. Şu anda haplar sayesinde biraz rahatla olmuş ama zararları da olduğu için biraz tedirginiz. Sadece kremliyoruz çatlamaması için nemli ortamda yaşamaları gerekmektedir" dedi.