'Yozlaşmaya Karşı Kurtuluş''Paneli

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, "CHP ebette çok şey yapacak ama bütün sivil hareketlerin, örgütlü toplumların mutlaka ve mutlaka dayanışma içinde olması lazım" dedi.

Tekin, Beşiktaş'taki Mustafa Kemal Kültür Merkezi'nde CHP Gençlik Kollarınca düzenlenen "Yozlaşmaya Karşı Kurtuluş'' panelinde yaptığı konuşmada, 12 Eylül öncesinde nüfusun 44, örgütlü insan sayısının ise 8 milyon olduğunu belirterek, "Maalesef tabii egemen güçlerin rahatsızlığıyla önce 12 Eylül oldu. 12 Eylül örgütsüz bir toplum yarattı" dedi.

Bu konudaki sıkıntıların giderilebilmesi için örgütlü toplumun yeniden inşa edilmesi gerektiğini ifade eden Tekin, aksi takdirde parça parça bu sorunları çözmenin mümkün olmadığını söyledi.

Tekin, ilk kentsel dönüşüm uygulamasının Sulukule olarak bilinen Sultan Mahallesi'nde gerçekleştirildiğini aktararak, şöyle devam etti:
"Roman yurttaşlarımız 200 yıl önce Hindistan'dan dünya coğrafyasına dağılmıştır. Bir kısmı da Türkiye'nin çeşitli illerine sığınmak zorunda kalmıştır. Bütün dünyaya gittiğinizde Roman yurttaşlarımızın sosyal yaşamları aynıdır. Onları hiçbir yerde apartmana sıkıştıramazsınız. Tabii bütün dönüşümleri önce gerekçelendireceksiniz. Yani bugünden yarına dönüşüm yapma imkanınız yok. İşte 'burada hırsızlık var, uyuşturucu satılıyor' diyeceksiniz. Zaman zaman devletin kurumlarını kullanacaksanız. Toplumun belli kesimini rahatsız edebilecek boyuta getirdikten sonra onun adına kentsel dönüşüm diyeceksiniz."
Tekin, şu anda Sultan Mahallesi'nde 10 Roman vatandaşın mülkiyetinin kaldığını öne sürerek, "Bu mahalledeki adaletsizliğe hepimiz direnç gösterseydik tablo çok farklı olurdu" dedi.

Gürsel Tekin, "Beton lobisi"nin örgütsüz toplum yarattığını ve rant sağlanabilmesi için her gün yeni bir yasa çıkarıldığını savunarak, kentsel dönüşüm politikasını eleştirdi.

Zaman zaman birebir çok eleştirilerle karşı karşıya kaldıklarını vurgulayan Tekin, sözlerini şöyle tamamladı:
"Elbette eksiklerimiz varsa bunları mutlaka yapacağız. Cumhuriyet Halk Partisi'nin gücü 12 Eylül'den önceki dönemin örgütlü toplumundan geliyordu. CHP ebette çok şey yapacak ama bütün sivil hareketlerin, örgütlü toplumların mutlaka ve mutlaka dayanışma içinde olması lazım. Eğer bu dayanışmayı sağlayabilirsek bu çetelerin önüne geçebiliriz. Aksi takdirde bunların önüne geçmek mümkün değil."
Panele, Maltepe Gülsuyu'nda gösteri yapan gruba yönelik silahlı saldırıda hayatını kaybeden Hasan Ferit Gedik'in dedesi Mustafa Meray, tiyatro sanatçısı Levent Üzümcü, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman katıldı.

Panel başlangıcında, Maltepe Gülsuyu'nda gösteri yapan gruba yönelik silahlı saldırıda hayatını kaybeden Hasan Ferit Gedik için saygı duruşunda bulunuldu. Katılımcılar zaman zaman slogan attı.
Kaynak: AA