Takviye Kursları Sınava Hazırlamayacak

MEB MüsteşŸar Yardımcısı Yusuf Büyük, halk eğŸitim merkezleri ve okullarda ücretsiz olarak verilecek takviye kurslarında "sınavlara hazırlık" adı altında test çözme gibi bir programın olmayacağŸını belirterek, "Müfredata uygun, kazanımlara uygun anlaşŸılamayan konulara yoğŸunluk üzerine bu kurslar bina edilecek" dedi.

Büyük, AA muhabirine yaptığŸı açıklamada, 20 Ekimden itibaren ortaokul ve lise öğŸrencilerine halk eğŸitim ve okullarda hafta sonu ücretsiz destekleme ve yetişŸtirme kursları adı altında öğŸrencilere takviye verileceğŸini anımsattı.
"Yönergeyi illere gönderdik. Yönerge ve eklerindeki ihtiyaçlar, asla ve asla dershane yerine geçecek herhangi bir algı oluşŸturmasın" diyen Büyük, bu düzenlemeyle okulları, sınıfı ve öğŸretmeni öncelikli hale getirmek istediklerini belirtti.

Kursların "okulların yerine ikame edilecek hafta sonu kursları" şŸeklinde de algılanmasını istemediklerini ifade eden Büyük, sınıfta anlaşŸılamayan, öğŸrencinin raporlu veya izinli olduğŸu günlerde kaçırdığŸı dersleri, öğŸretmenler nezaretinde takviye etmek ve bu konudaki eksiklikleri gidermek için bu kursları düzenlediklerini kaydetti.

BakanlığŸın aynı zamanda büyük şŸehirlerde, öğŸretmen sirkülasyonun fazla olduğŸu ya da öğŸretmen sıkıntısı yaşŸanan illerde veya sınıf mevcutlarının kalabalık olan okullarda öğŸrencinin yeterince anlamamasından kaynaklanan eksikliğŸi gidermek için bu kursları açtığŸını anlatan Büyük, "Yönerge ve eklerinde aslolan şŸu; takviye ve yetişŸtirme kurslarında, sınavlara hazırlık adı altında test çözme gibi bir şŸey olmayacak. Müfredata uygun, kazanımlara uygun anlaşŸılamayan konulara yoğŸunluk üzerine bu kurslar bina edilecek. Yoksa bir üst öğŸretim kurumuna hazırlanma anlamında herhangi bir şŸey olmayacak. Ana kaynağŸımız da ders kitapları olacak" diye konuşŸtu.
Kurslarda öğŸrenci "Hangi konuyu anlamadınız" diye öğŸretmenlerin soracağŸını ve eksiklik olduğŸu tespit edilen konuların üzerine yoğŸunlaşŸılacağŸını aktaran Büyük, öğŸretmen ve yöneticilerin devam eden öğŸrencilerin durumlarına bakarak sınıfları da belirleyebileceğŸini söyledi.

Bu kursların dershanelerden farklı olduğŸunun altını çizen Büyük, şŸunları kaydetti;
"Bunlar asla dershanelere alternatif olarak görülmemeli. Dershaneler, bir üst kuruma hazırlık için sürekli test çözdürülen, test tekniklerinin verildiğŸi yerler olarak bilinir. Burada öğŸretmen arkadaşŸlarımız, ders konularının sonundaki kazanımlara bakarak öğŸrencilerin daha iyi bilgi ve becerilerini artırma adına gayretlerini gösterecek. Zaten, 5,6, 7. sınıflarda zaten sınav yok. 8. sınıfta da yine okulların yapmışŸ olduğŸu sınavlardan bir tanesinin soruları Bakanlık merkez teşŸkilatı tarafından gönderiliyor. Yani temel eğŸitimden ortaöğŸretime geçişŸte hem de bu hazırladığŸımız yönergede ana hedef okulu, öğŸretmeni öncelikli hale getirmek, öğŸrencinin sınıfta olmasını sağŸlayabilmek."
-ǜcretsiz hale getirerek fırsat eşŸitliğŸi veriyoruz
Daha önceden de okullarda ve halk eğŸitimlerde, bu tür takviye kursları düzenlendiğŸini anlatan Büyük, "Bunlar paralı olduğŸu için imkanı olan öğŸrenciler müracaat edebiliyordu. şžimdi biz bu fırsat eşŸitliğŸini veriyoruz ve bütün öğŸrencilerimize bunu ücretsiz hale getiriyoruz. Yani hiç bir öğŸrenci takviye ve yetişŸtirme kurslarına, para vererek devam etmeyecek" diye konuşŸtu.
Büyük, kursların tüm okullarda açılamayabileceğŸini, başŸvuru sayısı az olan ilçelerde ve bölgelerde kurs yönetiminin merkezi, ulaşŸımı kolay, fiziki şŸartları en iyi okulu seçerek kursu orada açabileceğŸini ifade etti.

-Dersler internetten de takip edilecek
Halk eğŸitim merkezlerinde, geçen yıl mezun ve son sınıf öğŸrencileri için üniversiteye hazırlık adı altında açılan kurslardan 225 bin öğŸrencinin yararlandığŸını kaydeden Büyük, "Kurslarda verilen dersler, BakanlığŸın EBA sistemi üzerinden de yayınlanacak. Bu derslerin tekrarı da TRT üzerinden yapılacak" dedi.

-Bazı illerde tarih sarkabilir
Kurslara ilişŸkin takvimin illere gönderildiğŸini hatırlatan Büyük, "20 Ekim itibarıyla bu kurslar başŸlayacak. şžu anda müracaatları erken alan, öğŸretmen görevlendirmelerini erken yapan bazı illerde kurslar başŸladı. Ancak bazı illerde 20 Ekim tarih biraz ertelenebilir. LJünkü yeterli müracaatın olmadığŸı okullar ya da ilçelerde tek merkezden yapılma adına birazcık sarkabilir ama 20 Ekim itibarıyla yetişŸtirme ve takviye kurslarımız illerimizde başŸlayacak" şŸeklinde konuşŸtu.
ǖncelikle veli ve öğŸrencinin haftalık ders çizelgesinde yer alan derslerden istediğŸini tercih edebileceğŸini ifade eden Büyük, ana hedefin öğŸrencilerin okul derslerini daha da anlayacağŸı derslerde kendilerini daha etkin ve yetkin hissedecekleri şŸekilde bir takviye kursu olacağŸını bildirdi.
Bu tür takviyelere ihtiyaç olmaması ve öğŸrencinin tüm eğŸitimini okullarda alabilmesi için çalışŸmalarını sürdürdüklerini aktaran Büyük, "Asıl eğŸer derslik başŸına öğŸrenci sayısını BakanlığŸımızın 2023 hedefinde yer alan sayıya düşŸürürsek, okul ihtiyaçlarını süratli bir şŸekilde giderirsek zaten bu takviye kurslarına da ihtiyaç olmaz" diye konuşŸtu.
ǜcretsiz olan bu kursların içeriğŸinin velilere çok iyi anlatılması halinde okullara alternatif olan kurumlara bir daha ihtiyaç duyulmayacağŸının altını çizen Büyük, ailelerin de bu kurumlara harcadıkları parayı çocuklarının diğŸer ihtiyaçlarına harcayabileceklerini ifade etti.

-Devamsızlık yapan öğŸrencinin velisine SMS atılacak
Velilerden öğŸrencilerin kurslara devamına özen göstermelerini isteyen Büyük, şŸunları kaydetti:
"ǖğŸrencilerin bu kurslara daha ciddiyetle devam etmesi için açılacak dersin yıllık toplam ders saatinin 10'da birinden fazla devamsızlık hakkı yok. Yani 80 saat olarak açılacak bir kursta 8 saat ancak devamsızlık hakkı vardır. Bunu doldurduğŸu halde kurstan kaydı silinecek bir daha kurs merkezi içerisindeki herhangi bir okula da gitmemişŸ olacak.
Ayrıca veli de öğŸrencinin devamsızlığŸı konusunda SMS ile bilgilendirilecek. Veli öğŸrencisinin kursa devam edip etmediğŸini kurs yönetimi sayesinde bilecek. Kurslar, 10 öğŸrenciden az, 20 öğŸrenciden çok olamayacak."
 
Kaynak: AA