Dünya Hayvanları Koruma Günü Etkinlikleri Yapıldı
Dünya Hayvanları Koruma Günü etkinliklerinde konuşan Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, evcil hayvanların sokaklara terk edilmemesini istedi.
Kastamonu Belediyesi Geçici Hayvan Bakımevinde Dünya Hayvanları Koruma Günü etkinliği düzenlendi.
Renkli görüntülere sahne olan etkinlikte konuşan Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, vatandaşlardan hayvanlarını sokaklara terk etmemelerini istedi.
Tahsin Babaş, sahipsiz hayvanlara yönelik ellerinden gelen her türlü çalışmayı yaptıkları ve yapacaklarını söyledi.
Doğada yaşayan tüm hayvanların yaşama hakkı olduğuna işaret eden Tahsin Babaş, sadece sokak hayvanlarının değil, doğada olan bütün hayvanların korunması ve yaşatılmasının gerektiğini kaydetti.
"HAYVANLARINI SOKAĞA TERK ETMEMELERİNİ RİCA EDİYORUZ”
Kastamonu Belediyesi olarak sokak hayvanlarını çok önemsediklerini aktaran Tahsin Babaş, şöyle konuştu: “Onların bakımı, barınması ve tedavisi için elimizden gelen her imkanı sunmak için seferber olduk. Bu seferberliği biz atalarımızdan alıyoruz. Atalarımız çıkardıkları fermanla hayvanların korunmasını ve kollanmasını istemişlerdir. İçinde bulunduğumuz durumun sorumluluklarını yerine getireceğiz. Hayvan sevgisi duygusunu gelecek nesillere aşılamalıyız." Belediye olarak belki de Türkiye’de sayılı bir hayvan barınağını bu alanda gerçekleştirdiklerini anlatan Babaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sahipsiz sokak hayvanlarını koruma altına aldık. Şehrimizde sokak hayvanlarının barınakla, veterinerlik olarak bakım ve hizmetini her türlü koşulda verebilme imkânı hazırladık. Bu konuda herkesin duyarlı olmasını arzu ediyoruz. Hayvan sahiplerinin hayvanlarını sokağa terk etmemelerini özellikle rica ediyoruz. Burada bakımını yaptığımız hayvanları istedikleri taktirde hayvanseverlere sağlıklı bir şekilde sahiplendirme yöntemiyle verebiliyoruz.”
HAYTAP Federasyonu Başkanı Nesrin Çıtırık ise, Belediye Başkanı Tahsin Babaş’ın hayvanseverlik konusunda örnek çalışmalar gerçekleştirdiğini belirterek kendisine teşekkür etti.
“KASTAMONU’NUN ÜZERİNDEN BEREKET EKSİK OLMASIN”
Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş’ın 6 ay gibi kısa sürede Geçici Hayvan Bakımevi’ni tamamladığını ifade eden HAYTAP Örgütlenme Sorumlusu Timur Ugan da, Türkiye’nin en hızlı bakım evini yaptıklarına dikkat çekerek, “Arkada evine dönemeyecek hayvanlar için çok güzel bir yaşam alanı kurdular. Kendilerine minnettarım gönülden teşekkürler. Kastamonu’nun üzerinden bereket eksik olmasın” diye konuştu.
Kastamonu Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Hatice Özbay ise, köyler ve bazı ilçelerden yaşadığı alıştığı ortamdan alınarak şehir merkezine bırakılan hayvanlar için hayvan yaşam alanı oluşturduklarını söyledi.
Geçici Hayvan Bakımevinde 23 köpek evi, 5 kedi evi bulunduğunu ifade eden Veteriner Hekim Hatice Özbay, şöyle konuştu: “Hayvan evleri müşahede kedi-köpek evi, hasta kedi- köpek evi, anneli-yavrulu kedi- köpek evi, karantina kedi-köpek evi, sağlıklı kedi-köpek evi olarak ayrılmaktadır. Bu evlerimizin kapalı ve açık bölmeleri bulunmaktadır. Ayrıca, bu evlerimizin toprak bulunan arka taraflarını sahipsiz canlarımız için yazlık teras haline getirdik. Mağdur yaşam alanımızda canlarımız için su ve beslenme odakları, kulübeler ve evler bulunmaktadır. Bakımevimizde bir veteriner işleri müdürümüz, bir veteriner hekimimiz ve 14 personelimiz görev yapmaktadır. Bakım evimiz ve mağdur hayvan yaşam alanımızın temizliği, kontrolü, canlarımızın bakımı, beslenmesi ve tedavisi personelimiz tarafından yapılmakta olup 24 saat hizmet verilmektedir. Yine bakımevimizde 24 saat hizmet veren kamera sistemleri bulunmaktadır.”
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereği Geçici Hayvan Bakımevinde hayvanların her türlü bakım işlemlerinin yapıldığını ifade eden Özbay, şunları söyledi: “Geçici Hayvan Bakımevi’mizde kimsesiz canlarımızın kısırlaştırılması, aşılanması, kayıt altına alınıp işaretlenmesi, sahiplendirme çalışmalarının yapılması, sahiplendirilemeyenlerin ise alındığı ortama geri bırakılması çalışmaları yapılmaktadır. Bugüne kadar bakımevimizde bine yakın sokak hayvanını kısırlaştırıp kayıt altına aldık ve de 500 can dostumuzu sahiplendirip yuvalandırdık. Şimdi biz bu kimsesiz canlarımızı sağlıklarına kavuşturup tedavi edebiliyoruz. Her gün bir can kurtarabiliyoruz. Onların söyleyemeyen dili ve çaresizce yardım edin bakışlarına çare bulabiliyoruz.”