Kış Ortasında Tarlalara ''yağmurlama''

Türkiye'nin pamuk, hububat, sebze ve meyve üretiminin önemli bölümünü karşılayan Çukurova yöresindeki çiftçiler, iki günlük yağışın ardından kuraklığın sürmesi üzerine rekolte kaybını en aza indirmek için ürünlerini sulamak zorunda kalıyor.

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Adana, Hatay, Osmaniye ve İçel'i kapsayan Çukurova yöresinin uygun ekolojik koşulların etkisiyle ülkemizin en önemli tarım bölgeleri arasında yer aldığını söyledi.

Tarımsal faaliyet yapılabilen geniş topraklara sahip yörede ürün çeşitliliğinin zengin olduğunu belirten Girmen, buna paralel olarak rekolte bakımından da ülkeye ciddi katkılar sağlandığını ifade etti.

Girmen, yörede, pamuk, mısır, soya, yer fıstığı, ayçiçeği, buğday, narenciye ve sebze tarımının yaygın olarak yapıldığını dile getirerek, ''Üreticiler, gerek Gıda, Tarım ve Hayvancılık müdürlükleri, gerekse ziraat odalarının desteğiyle kendilerini sürekli günün şartlarına göre yeniliyor'' dedi.

Tarımsal üretimde sulamanın öneminin büyük olduğuna dikkati çeken Girmen, ''Ancak bulunduğumuz mevsimde üreticiler yağmurla ilgili sıkıntı yaşıyor. Yörede 2013'ün son iki gününde belirli aralıklarla yağan yağmur, sadece buğdaya değil, birçok ürüne hayat verdi ama bu yeterli gelmedi. Bunun üzerine çiftçiler, Seyhan Baraj Gölü'nden DSİ'ye ait kanallara verilen suyla yağmurlama yapmaya başladı.

Kuraklık nedeniyle rekolte kaybı endişesi yaşanıyor. Bu arada sulama yapılmasından kaynaklanan maliyet artışı da var'' diye konuştu.

Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer de Çukurova'nın bereketli topraklarında yıl boyunca ciddi tarımsal faaliyet sürdüğünü anlattı.
Teknolojik ekipmana sahip olan ve modern teknikler uygulayan üreticilerin zaman zaman kuraklık sıkıntısı yaşadığına işaret eden Ergezer, şunları kaydetti:
''Birçok ürünün ilk hasadının yapıldığı yöremizde süren kuraklık, rekolteyi olumsuz etkileyecek. Birkaç gün önce ince ince ve yer yer yağan yağmur, buğday, kışlık sebze ve meyveye yeterli gelmedi. Yağmur yağmazsa rekolte kaybının yüzde 20'ye ulaşacağını tahmin ediyoruz. Bunu asgariye indirme imkanı olan üreticiler tarlalarını kış ortasında olmamıza karşın suluyor. Üreticiler bir yandan sulama yaparken, bir yandan da meteoroloji verilerini takip ediyor. İnşallah yeterli yağış olur ve rahat bir nefes alırız.''
Öte yandan, Meteoroloji Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, 8 Ocak'a kadar Adana, İçel, Osmaniye ve Hatay'da yağış beklenmiyor.
Kaynak: AA