Sarıkamış'ta 20 Bin Genç Dedesinin İzinde Yürüyecek

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın girişimleriyle Türkiye'nin dört bir tarafından Sarıkamış'a gelecek 20 bin genç, 99 yıl önce Sarıkamış Harekatı sırasında donarak şehit düşen 90 bin mehmetçik anısına 8,5 kilometre yürüyecek.

Türk tarihinin en önemli olaylarından biri olan Sarıkamış Harekatı'nda yaşanan trajedi, aradan 99 yıl geçmesine rağmen tüyler ürperten anılarla hafızalardaki canlılığını koruyor.
Kars Valiliği şehit düşen 90 bin ecdadın anılması için geleneksel olarak ''Türkiye Şehitleriyle Yürüyor'' başlığı altında her yıl ocak ayının ilk haftasında anma programı düzenliyor.
Bu yıl Gençlik ve Spor Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Başbakanlık Tanıtım Fonu, Kars Valiliği, Sarıkamış Kaymakamlığı ve Sarıkamış Belediyesi tarafından gerçekleştirilecek anma programı kapsamında 3 gün süren çeşitli etkinliklere yer verilecek.
Etkinlikler kapsamında şehit yakınları ve gaziler onuruna yemek, Sarıkamış Harekatı konulu konferans ve Kazım Karabekir Camisi'nde mevlit hatim programı düzenlenecek.
Cumartesi günü de kardan heykeller ve resim sergisinin açılışı yapılacak. Aynı gün Sarıkamış Şehitleri Özel Programı ve Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı Dağ Arama Kurtarma Timi tarafından meşaleli iniş gösterisi yapılacak. Daha sonra Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından şiir dinletisi etkinliği gerçekleştirilecek.
Anma programının son günü 5 Ocak'ta "Türkiye Şehitleriyle Yürüyor" adlı anma yürüyüşü yapılacak.
Cumartesi günü Kızılçubuk mevkisinden başlayacak yürüyüşe, Türkiye'nin dört bir yanından Sarıkamış'a gelecek 20 bin genç katılacak.
Donarak şehit düşen 90 bin mehmetçiğin anısına düzenlenen yürüyüşe katılanlar, Yukarı Sarıkamış Şehitliği Anıtı'na kadar 8,5 kilometre yürüyecek.
Devleti temsilen çok sayıda bürokrat ve askeri yetkililerin de katılması beklenen yürüyüşün sonunda anıta çelenk sunulacak.
Öte yandan Türk Silahlı Kuvvetleri'nin akrobasi timi olan Türk Yıldızları da yürüyüş günü havanın açık olması durumunda gösteri uçuşu yapacak.
Türk Kızılay'ı da yürüyüş alanında kurduğu çadırla 15 bin kişiye yemek dağıtacak.
- 90 bin şehide 90 bin karanfil
Sarıkamış'ta Birinci Dünya Savaşı sırasında şehit olan askerler anısına ilçede 90 bin karanfil dağıtılacak.
Ankara Çiçekçiler Odası Başkanı Emin Çimen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 90 bin askerin Kars Sarıkamış'ta donarak şehit olduğunu anımsatarak, her bir şehit için karanfil dağıtacaklarını söyledi.

Geçen yıl ki anma törenlerinde de karanfil dağıttıklarını anımsatan Çimen, ''Ankara Çiçekçiler Odası'nın girişimleriyle bu organizasyonu başlattık. İzmir, Antalya ve İçel gibi büyükşehirlerde bulunan çiçekçilerimiz de biz destek verdi. Karanfillerin bir kısmını uçakla yanımızda getiriyoruz. İnşallah orada hem karın üzerine bırakacağız hem de vatandaşlarımıza dağıtacağız'' dedi.

Kaynak: AA