Trabzon’da İşe Yerleştirmelerde Artış Sağlandı

Trabzon’da işverenlerden alınan açık iş ve işe yerleştirme sayılarında 2012 yılına göre artış olduğu belirtildi.

Trabzon’da İşe Yerleştirmelerde Artış Sağlandı

Trabzon İl İstihdam Kurulu Toplantısı, Vali Abdil Celil Öz başkanlığında il istihdam kurulu üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Vali Abdil Celil Öz, 2013 yılı Aralık ayı sonu itibariyle İŞKUR’a kayıtlı işsiz sayısının 25 bin 939 olduğunu hatırlattı. Öz, “Geçen yılın aynı dönemine göre karşılaştırma yapıldığında işverenlerden alınan açık iş sayısında yüzde 84; işe yerleştirme sayısında da yüzde 79 oranında artış sağladığımız görülmektedir. Sanayi sektörünün çok fazla olmadığı ilimizde İŞKUR üzerinden özel sektör işyerlerine 5 bin 288 kişinin işe yerleştirilmesi ilimiz için önemsenecek bir durumdur” dedi.

2013 yılında 8 bin 397 kişiye iş danışmanlığı hizmeti de verildiğini belirten Vali Öz, iş danışmanlığı hizmetinden faydalananların bin 915’inin işe yerleştiğini; 469’unun da mesleki eğitim kurslarına yönlendirildiğini söyledi.

Düzenlenen mesleki eğitim programlarına değinen Vali Öz, “2013 yılında 370 program (kurs) sonunda 835’i kadın toplam bin 332 kişiyi meslek anlamında nitelikli hale getirdik. Kurulumuz gündeminde olan İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün mesleki-teknik okullarında açacağı veya kapatacağı bölümlerle ilgili teklifleri değerlendirdik. Bunun dışında istihdam garantili kurslarımız, iş başında eğitim ve diğer alanlarda yapılan çalışmalarda geldiğimiz noktaları ele aldık" diye konuştu.

.

“İş garantisi diye tembelleşmemek için kamu personel rejiminin sözleşmeli kolunun olması lazım” diyen Öz “Sıra dışı olmak için çalışmalıyız. İnsanımız sıradanlığı tercih ediyor. Kısa süreli ve niteliksiz işler yerine uzun vadeli ve niteliği olan meslekler yapılmalı. İnsanlarda kalifiye eleman olma algısını bir türlü oturtamıyoruz. Mesleki eğitimi de bu boyutuyla değerlendirmeliyiz. Meslek liseleri, mesleki eğitim denince kalifiye olmayan elemanların, gençlerin yetiştirildiği bir eğitim algısı oluşuyor kafalarda. Bunu kırmalıyız. Ayrıca evde hasır, örgü, parça başı iş gibi fason iş yapan kadınlarımız var. Bu şekilde çalışan kadınlarımızın sigortası ve kayıtlılığı yok. Bunların memnuniyeti için formüller geliştirmeliyiz, gelecek projeleri desteklemeliyiz. Kayıt dışı istihdamı engellememiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA