Kudüs Komitesi 20| Dönem Toplantısı Sona Erdi

Fas Kralı 6. Muhammed, "Filistin-İsrail arasındaki kalıcı barış için her iki tarafın bazı fedakarlıklar yapması gerekir" dedi.

Fas'ın Marakeş kentinde düzenlenen Kudüs Komitesi 20| Dönem Toplantısı sona erdi. Toplantının kapanışında Kudüs Komitesi Başkanı sıfatı ile bir konuşma yapan Fas Kralı 6. Muhammed, bölge halklarının refahı, mutluluğu ve yararı için aşırılıktan, saldırganlıktan, nefretten ve zorbalıktan vazgeçip, bilgelik, umut ve yaşam için kararlı, yapıcı ve uzlaşmacı adımların atılmasının gerektiğini ifade etti.


Barışa ve hedefe ulaşmanın yolunun birlikte hareket etmek ve kararlı olmanın yanı sıra dayanışmadan geçtiğini belirten 6. Muhammed, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ın Filistin halkı adına verdiği özgürlük ve bağımsızlık mücadelesini ve barış çabalarını överek, Filistinlilerin, güven ve barış içinde İsraillilerle dost bir şekilde yaşayabileceği başkenti Doğu Kudüs olan özgür topraklarda bağımsız bir Filistin devleti kurulması hakkının gözetilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Konuşmasının sonunda 6. Muhammed, Kudüs Komitesi üyelerine, devlet başkanlarına, bakanlara ve toplantıya katılan heyetlere teşekkür etti.
Başkanlığını Fas Kralı 6. Muhammed'in yaptığı Kudüs Komitesi, 1975 yılında Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 6. Dönem Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'nda alınan kararla kurulmuştu.
İİT'ye üye 16 ülkeden temsilcilerin 3 yıllığına göreve getirildiği komitede ele alınan konuların başında, Kudüs'te yaşanan son gelişmeler, İsrail'in Filistin halkı ve Kudüs'e karşı işlediği hak ihlalleriyle mücadele yöntemleri geliyor.
Kudüs Komitesi, en son 12 yıl önce 2002'de toplanmıştı.
Kaynak: AA