Sorgun Ziraat Odası'ndan Eğitim Semineri

Sorgun'da Ziraat Odası Başkanlığı ve Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü'nün tarafından çiftçilere aspir bitkisi ekimi ve aromatik bitkiler hakkında eğitim verildi.

İlyas Arslan Sinema ve Tiyatro Salonunda düzenlenen toplantıya, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Veli Büke, Sorgun Ziraat Odası Başkanı Hacı Tuzlacık, Ziraat Mühendisi Veli Aslan, köy muhtarları ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Burada konuşan Ziraat Mühendisi Veli Aslan, bu yıl ve bundan sonraki yıllarda aspir ekiminin Türkiye genelinde ve özellikle Yozgat'ta hızla artacağını beklediklerini kaydetti.

Aslan, Yozgat ikliminin aspir ekimi için uygun olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
"Daha önceki yıllarda aspir ekimi denenmiş, ancak elde edilen ürün pazar nedeniyle pazarlanamamış. Şimdi böyle bir sorun yok. Elde edilen tüm ürünü hemen pazarlamak mümkün. Şimdiden tonu 930 liradan alıcı buluyor. Üstelik aspir bitkisi için geçen yıllarda kiloda 45 kuruş destek verilirken, bu destek bu yıl 50 kuruşa çıkarıldı. Bunun yanında tohum desteği olarak da 40 lira ödeniyor" dedi.

Aspirin buğdaya alternatif bir ürün olmadığını vurgulayan Aslan, şunları kaydetti:
"Aspir, nadasa bıraktığımız tarlalarımıza ekebileceğimiz ve buğdaydan daha fazla verim alacağımız bir bitkidir. Yani tarlalarımız bir yıl boyunca boş kalmayacaktır. Yine aspir buğdaydan daha fazla kazanç sağlayan bir bitkidir. Aspirden yağ elde edildiği gibi biyodizel de elde edilmektedir. Aspirin en önemli avantajlarından biri ise buğday-arpa tarımında, toprak hazırlığından ürünün depoya alınmasına kadar geçen sürede kullanılan bütün alet ve ekipmanların bu bitkinin tarımında da kullanılabilmesidir."
Sorgun Ziraat Odası Başkanı Hacı Tuzlacık da aspir ve aromatik bitkiler yetiştiriciliği kursuna 330 kişinin katılarak sertifika aldığını, şu anda devam eden kurslarda ise 290 kursiyerin konu ile ilgili eğitim aldığını bildirdi.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Veli Büke ise, aspir ekiminde verilecek desteklerle ilgili bilgiler aktardı.
Kaynak: AA