'Çocuk Gelin', Romanların Da Sorunu

Siirt'teki "çocuk gelin"in ölümünün ardından daha çok tartışılmaya başlanan kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesi, Romanların da önemli bir sorunu.

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "çocuk gelin" sorununun Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde olduğu gibi Romanlar arasında da görüldüğünü söyledi.

Sorunun önüne geçmek için çeşitli kurumlarla işbirliği içinde çalıştıklarını ifade eden Şallı, şöyle konuştu:
"Dernek olarak geçen yıl Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü, Edirne Barosu, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü işbirliğiyle, Roman vatandaşların yaşadığı Menzilahir Mahallesi'nde çocuk gelinler ve erken evliliklerin yanlışlıkları konusunda bilgilendirmeler yaptık. Bu bilgilendirmelerde erken evliliğin sağlık açısından zararlarını, hukuki açıdan ortaya çıkabilecek sorunları anlattık ancak her türlü tedbire rağmen Romanlar arasında da çocuk gelin sorunu devam ediyor."

- "Romanlardaki tek fark gönüllülük"

Şallı, araştırmalarına göre, eğitimine devam etmeyen kızların evliliğe daha meyilli söyledi.

Erken evlendirmelerin bir başka boyutunun da "sosyal ve ekonomik çaresizlik" olduğunu belirten Şallı, şunları kaydetti:
"Bir göz odada yaşayan kalabalık aileler, kızlarının bir an önce evlenip kendine bir dünya kurmasını istiyor. Yaptığımız araştırmada Edirne'deki Romanlar arasında yüzde 35 civarında erken evlilik görüldüğünü tespit ettik. Bu evlilikler, Doğu ve Güneydoğu'daki erken evliliklerden biraz farklı. Doğuda aile baskısıyla evlilikler varken Romanlar arasındaki evlilikler birbirini seven iki gencin evlenmesi şeklindedir."
Romanların yaşadığı Menzilahir Mahallesi Muhtarı Ergin Karabayır da "çocuk gelin" sorununun mahallesinde yaşandığını ve buna çok üzüldüğünü ifade etti.

Karabayır, her yaz çocuk gelin düğünlerine şahit olduklarını belirterek, "Muhtarlığın yanı düğün salonu. Geline bakıyorum çocuk, damada bakıyorum çocuk. Bunlar evliliği evcilik sanıyor. Bu konuda ailelere ve yetkililere büyük iş düşüyor. Toplumumuz, çocuklarımız bilgilendirilmeli" dedi.

Roman Mahallesi'nde isimlerinin açıklanmasını istemeyen ve çocuk yaşta evlenen pek çok kadın da severek evlenmelerine rağmen pek çok zorlukla karşılaştıklarını ifade ettiler.

- KAMER Vakfı'nın araştırması

KAMER Vakfı'nın geçen yıl "evlilik yaşlarının" tespiti üzerine Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki 23 ilde 60 bin civarında kadınla yüz yüze görüşerek yaptığı tarama çalışmasından çarpıcı sonuçlar çıkmıştı.
Çalışmaya göre, son 10 yıl içinde 54 çocuk 12 ve daha küçük, 2 bin 217 çocuk 13-15 yaş aralığında, 4 bin 711 çocuk ise 16-17 yaşlarında evlendi.
Kaynak: AA