Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler Bosna Hersek’te

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı’nın (TİKA) tamamladığı Bosna Hersek’in merhum cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç'in doğduğu evin açılışını yaptı.


Törende İzzetbegoviç’in oğlu, Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak Üyesi Bakir İzzetbegoviç, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ve Bosna Ersekli, bürokratlar ve belediye başkanları da hazır bulundu. Göreve atandıktan sonra ilk kez resmi olarak Bosna’ya ziyaret gerçekleştiren İşler, açılışa katıldığı için çok mutlu olduğunu dile getirerek, “Kültür durakları oluşturmak zorundayız. Durup soluk almak için, durup anlamak için. Medeniyet ancak tefekkür ile mümkün. Zira önce tahayyül edilen, sonrasında zuhur ediyor. Bugün sadece Bosna tarihi ve 20. yüzyıl Balkan tarihi için değil, bütün dünya tarihi için önemli bir zatın mirası üzerindeyiz. Medeniyetimizin büyük evladı Aliya İzzetbegoviç, bu şehirde doğdu. Bir arada yaşama kültürünü, bütün varlığa tek gözle bakmayı, bir karıncayı bile bir ulu nazar ile görmeyi bu evde öğrendi. İşte bu muazzam idraktir ki geçmişte Balkan coğrafyasına huzuru ve barışı getiren idarenin sarsılmaz hayat düsturlarıdır. Sava Irmağı'nın akışında, yaz günleri altın rengi sararan tarlalarda, öyle sanıyorum ki Aliya, vatanını, bu toprakları sevmeyi, aziz bilmeyi öğrendi. Sonrasında, hayatının geri kalan kısmında, kara siyaset tüm bu coğrafyayı kasıp kavururken, kitlesel bir çılgınlık halinin ülkeyi bir baştan bir başa sardığı dönemde Aliya, savaşın bile ahlaklı olanını bütün dünyaya öğretti” şeklinde konuştu.

İzzetbegoviç’in aynı zamanda ülkesinin varoluş çabasında büyük emekleri olduğunu dile getiren İşler, “Hakikatle yüzleşmekten hiçbir zaman imtina etmeyen, doymak bilmeyen bir ilmi tecessüs ve çaba, en zor en ağır şartlar altında dahi hak bildiğini söylemekten çekinmeyen ve uygulama gayreti içinde olan bir lider cesameti Aliya'da oluşmuştur. Aliya'nın arayışında, Balkan coğrafyasında en zor şartlarda dahi kendi kimliğini muhafaza edebilmiş, kendi özgün kültür ve din algısını vücuda getirebilmiş bir ulusun varoluş sancısı yatmaktadır. Yaşadığı zamanın çocuğu olan bir fani, fakat yaşadığı her anın hakkını vermek azminde olan bir ruhla karşı karşıyayız. Ondan bir lider kültü çıkararak Aliya'nın tarihi mirasını etkisiz kılmayacağız. Bugün çatısı altında toplandığımız anı evi ile Aliya'nın ruh mücadelesini her Boşnak gencinin kendi zamanında, kendi serüveninde tekrar tekrar yaşaması için, kendini böylece gerçekleştirebilmesi için, vatanını, milletini, tarihini, kültürünü çok seven bir fert olabilmesi için çalışacağız. Burada sadece Aliya anılmayacak, Aliya çoğaltılacak, akademik araştırmalar, çalışmalar, konferanslar ve seminerlerle Aliya'nın derdi gençliğin derdi olacak. Hiçbir vakit, bir kral gibi yaşamamış olmasına rağmen, bizde adeta sahip olduğu ahlaki olgunluk ve asaleti anlatmak için kullanılan Bilge Kral adıyla anılan Aliya, iki millet arasındaki en önemli köprüdür” dedi.

Açılışta konuşma yapan TİKA Başkanı Serdar Çam ise evin aynı zamanda bir müze ve hatıra evi olacağını ve birçok kültürel etkinliğe ev sahipliği yapacağını ifade etti.

Kaynak: İHA