Van Belediyesi'nde En Düşük İşçi Maaşına 450 Lira Zam

Van Belediyesi ile Genel İş Sendikası Van Şubesi arasında imzalanan toplu iş sözleşmesi ile en düşük işçi maaşına 450 lira zam yapıldığı açıklandı.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, Genel İş Sendikası Van Şubesiyle imzaladığı ve 2014-2015 yıllarını kapsayan sözleşme ile işçilerin maaşında 2014 yılı için yüzde 10, 2015 yılı için de yüzde 13 artış yapılmasına karar verildiği bildirildi.

Nevruz ve 1 Mayıs'ın da tatil edildiği sözleşmeyle, zamların yanı sıra işçilere Nevruz ve 1 Mayıs için 25, 8 Mart için ise 100 lira yardım yapılmasının kararlaştırıldığı belirtilen açıklamada, en düşük işçi maaşına yansıyacak zam miktarının 450 lira olduğu yer aldı.
Belediye garajında imzalanan imza töreninde konuşan Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, sözleşmeyi belediye ve kentin içinde bulunduğu ekonomik durumu göz önünde bulundurarak imzaladıklarını açıkladı.

Yapılan zammın bazı çalışanlara az gelebileceğini ama aynı pozisyonda değişik kurumlarda çalışan personelle kıyaslandığında en iyi ücret artışını belediye olarak sağladıklarını belirten Kaya, şöyle konuştu:
"Deprem sonrası yapılan sözleşmenin tatmin edici bir sözleşme olmadığını söylemiştik. Bugün ki sözleşmemizde de bunu göz önüne aldık. Yüzdelik ve sosyal haklardaki artışla bazı arkadaşlarımızın maaşındaki artış yaklaşık bin lira olacak. İnsanların alın teri ve emeğinin maddiyatla ölçülemeyeceğinin farkındayız. Belediyenin, kentin durumu belli. Kentimizde yüzde 23 işsizlik var ve iş bulanların çoğu asgari ücretle çalışıyor. Yatırımların olmadığı bir kentte yaşıyoruz. Belediyemiz istihdam ve yatırım kurumu değil, hizmet kurumudur. Belediye olarak kente hizmet ederken, çalışanına da en iyisini vermeye çalışıyoruz ve verdiğimizi de düşünüyoruz. Bu konuda gönlünüzün rahat olmasını istiyorum."
Görevde bulundukları 5 yıllık süre içinde işçilerin büyük bir özveri gösterdiğini dile getiren Kaya, 5 yıl daha kentin yönetimine talip olduklarını ve bu süre içinde de birlikte daha güzel hizmetlere imza atacaklarını bildirdi.
Belediye yönetimiyle yaptıkları 3 oturumun ardından anlaşmaya vardıklarını açıklayan Genel İş Sendikası Van Şube Başkanı Salih İpek ise zammın yanı sıra, her ay için yemek, yakacak, kira, temizlik ek gıda yardımlarına 25, sorumluluk yardımına 45, çocuk yardımı için de 10 liranın maaşlara ekleneceğini bildirdi.
İşçilere, Kurban ve Ramazan bayramları için 50, giyim yardımı için de yılda bir kez olmak üzere 100 lira ödeme yapılacağını aktaran İpek, ayrıca belediyede çalışan Memur ve Mavi Kent A.Ş çalışanlarına aylık 50 lira da ulaşım ücreti ödeneceğini kaydetti.

Kaynak: AA