Afganistan'da 72 Tutuklunun Serbest Bırakılması Kararı

Afganistan'ın Ankara Büyükelçisi Amanullah Ceyhun, Bagram Hapishanesi'nde tutuklu bulunan 72 kişiyle ilgili davanın Adalet Bakanlığına devredildiğini ve bu konuda görevlendirilen komitenin davayı titizlikle inceleyeceğini söyledi.

Asya Pasifik Araştırmaları Merkezi (USAK) tarafından Asya-Pasifik bölgesinin artan önemine ışık tutmak amacıyla düzenlenen "21. Yüzyılda Afganistan" konferansında konuşan büyükelçi Ceyhun, hükümetin, ABD'nin tehlikeli ilan ettiği 72 tutukluyu serbest bırakma kararının Afgan Parlamentosu tarafından endişeyle izlendiğini belirtti.

Afganistan'ın Pervan kentindeki Bagram Hapishanesi'nde bulunan ve ABD'nin tehlikeli olduğunu düşündüğü 88 tutukludan 72'sinin serbest bırakılacağı duyurulmuştu.
ABD, söz konusu 88 tutuklunun tehlikeli olduğunu, serbest bırakılırsa Afganistan ve ABD çıkarları için tehdit olabileceğini söylemişti. Geçen hafta Afganistan'ı ziyaret eden ABD senato heyeti, Bagram Hapishanesi'nde bulunan 88 tutuklunun serbest bırakılmasının Afganistan-ABD ilişkilerine zarar verdiğini ifade etmişti.
Afganistan'ın Pervan kentinin Bagram bölgesindeki Amerikan üssünde bulunan Bagram Hapishanesi'nden geçen aralık ayında 650 tutuklu serbest bırakılmıştı.
-"ABD ile anlaşma için güvence istiyoruz"
Büyükelçi Ceyhun, ABD ile görüşülmekte olan 10 yıllık güvenlik anlaşmasıyla ilgili olarak da "Afganistan halkı bu anlaşmanın imzalanmasını istiyor. Ama güvenlik anlaşması için güvence istiyoruz" dedi.

Kaynak: AA