Kenya Başkan Yardımcısı Ruto'nun Duruşması Ucm'de Başlıyor

LAHEY - Kenya Başkan Yardımcısı William Ruto'nun insanlığa karşı suç işlemekten yargılalanmasına yarın Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde başlanacak.

Merkezi Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan UCM'de ilk kez bir devlet başkanı yardımcısı, sanık sandalyesinde oturacak.

Duruşmanın arifesinde Ruto'nun avukatı Kerim Han, müvekkiline karşı açılan davanın yalancı şahitlik üzerine temellendirildiğini ileri sürdü.

Savcı Fatou Bensouda ise duruşmada tanıklık edilecek kişilerin tehdit edildiğini belirtti.

Ruto, 2007-2008 yıllarında yaşanan ve binden fazla insanın yaşamını yitirmesine, yüz binlercesinin ise evlerini terk etmesine neden olan şiddet olaylarına ön ayak olmakla suçlanıyor.

Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta da aynı suçlamalarla kasım ayında mahkeme karşısına çıkacak. Kenyatta ve Ruto hakkındaki soruşturma, şiddet olaylarını araştırmak üzere hükümet tarafından kurulan Waki Uluslararası Soruşturma Komisyonu'nun topladığı belgeleri, kanıtları ve şüpheli listesini 16 Temmuz 2009'da UCM savcısına göndermesinin ardından açılmıştı. Kenyatta ve Ruto, suçlamaları kabul etmiyor.

Suçlamalara tepki gösteren Kenya parlamentosu, geçen hafta ülkenin UCM'den ayrılmasını öngören teklifi kabul etmişti. Roma Statüsü'ne 2005'te taraf olan Kenya, UCM'den çekilecek ilk ülke olacak.

-Afrika ülkeleri tepkili

Soykırım, insanlığa karşı suçlar ve savaş suçları iddialarını soruşturmak için 2002'de kurulan UCM'ye diğer Afrika ülkeleri de tepki gösteriyor. UCM'yi iç işlerine müdahale etmekle suçlayan Afrika ülkeleri, mahkemenin sadece kendi kıtalarındaki sorunlarla meşgul olmasını şüpheyle karşılıyor.

UCM, İtalya'nın başkenti Roma'da 15 Haziran-17 Temmuz 1998'de BM'nin girişimiyle toplanan konferansta alınan kararlar ve kabul edilen statüyle kuruldu. Merkezi Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan UCM, soykırım, insanlık karşıtı suçlar, savaş suçları gibi iddiaları inceliyor. UCM'nin kurulmasını öngören Roma Statüsü'ne 34'ü Afrika kıtasından 121 ülke taraf.

Roma Statüsü, 1 Temmuz 2002'de yürürlüğe girdiği için UCM'nin bu tarihten önce işlenen suçlarla ilgili soruşturma açma yetkisi bulunmuyor. UCM'nin 2004'te başlattığı ilk soruşturması, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Uganda'da işlenen suçlarla ilgiliydi.

UCM'de halihazırda 8 dava görülüyor. Bu davaların tamamı, Afrika ülkeleriyle ilgili. Uganda, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali hükümetleri, UCM'den soruşturma başlatmasını bizzat istedi. Libya ve Sudan ile ilgili davalar ise BM Güvenlik Konseyi'nin talebiyle açılmış bulunuyor. Fildişi Cumhuriyeti ve Kenya ile ilgili davalar ise BMGK ya da ilgili ülkenin herhangi bir başvurusu olmadan UCM savcıları tarafından mahkeme gündemine taşınmış durumda.

Kaynak: AA