Kars Belediyesi’nden Cenub-i Garbi Kafkas Cumhuriyeti Parkı

Kars’ta okulların bulunduğu bölgede yaklaşık 7 yıldır atıl vaziyette bekletilen ve kimliği belirsiz kişilerin mekanı olan eski Devlet Hastanesi Belediye tarafından yıkılarak park yapılacak.

Kars Belediyesi’nden Cenub-i Garbi Kafkas Cumhuriyeti Parkı
10 bin metre kare üzerinde bulunan hastanenin yıkılarak parka dönüştürülmesi bölge esnafı ve vatandaşlarında yüzünü güldürdü.

Konuyla ilgili olarak basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Türkiye ve Kars tarihi için büyük önem arz eden Cenub-i Garbi Kafkas Cumhuriyeti’nin isminin parka verilmesi, özellikle Kars’a gelen yabancıların bu isimden yola çıkarak Cenub-i Garbi Kafkas Cumhuriyeti hakkında bilgi sahibi olacaklarını kaydetti.

Park, 10 metrekare alan üzerinde depreme dayanıksız diye 7 yıldır atıl durumda bekletilen Eski Devlet Hastanesi alanına kurulacak. Binanın yıkım işlemlerine geçtiğimiz günlerde başlandı. Yaklaşık 15 gün içinde yıkımı tamamlanacak olan binanın hafriyat çalışmalarının bitirilmesiyle park yapımına başlanacak. Bu yıl bitirilmesi planlanan parkla ilgili çalışma bölgedeki mimari doku da dikkate alınarak sürdürülecek. Parkın tamamlanmasıyla birlikte hem atıl durumda olduğu için sarhoşların ve diğer art niyetlerinin mekanı olmaktan bölge kurtarılmış olacak hem de ilk defa kentin gezilebilir, dinlenebilir ve görülebilir bir alanı olmuş olacak.

Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş da yıkım çalışmalarının sürdüğü metruk binada basın mensupları ile birlikte incelemelerde bulundu. Binanın iç kısmındaki kullanıma elverişsiz durumunu da gösteren Başkan Nevzat Bozkuş, park çalışmasının tamamlanmasıyla birlikte bölgenin cazibe bölgesi olacağını söyledi.

Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, “Eski hastanenin yerleşim alanı yaklaşık 10 bin metrekare. Hastanenin ekonomik ömrünü tamamlaması nedeniyle bu anlamda söküyoruz. Hastanenin mevcut fiziki durumunu ortadan kaldırdıktan sonra zeminde bir düzenleme yapılıp ardından da mimari projesi hazırlanan projeyle 10 bin metrekare alan üzerinde tarihi dokuya, Fethiye camisinin tarihi dokusuna uygun bir park yapılacak” dedi.

Ağırlıklı olarak gerçekten bu kent birçok medeniyete, uygarlığa ev sahipliği yapmış ve bu kentte cumhuriyet kurulmuştur diyen Bozkuş; “Kafamızdan özellikle Cenub-i Garbi Kafkas Kars Parkı ismi geçmekte. Çünkü burada bir Cenub-i Garbi Kafkas Cumhuriyeti kurulmuş ve milli mücadelenin de başlamasına neden olmuştur. Şehrimize gelen insanlara zaman zaman bunu anlatıyoruz ama böyle bir isim koyarsak ve insanlarda Cenub-i Garbi Kafkas nedir, ne demektir? Bunu araştırırlarsa Karsla ilgili daha da kalıcı bilgiler edinmiş olurlar. Mevcut binanın metruk bir bina haline dönüşmesi nedeniyle ve içindeki genel durumuyla ilgili ciddi anlamda bir fotoğrafını çektirdik. Herşeyin tahrip olduğunu, çok farklı amaçlarda kullanıldığını Kars kamuoyu bile biliyor. Ki, karşısında Emniyet Müdürlüğümüzün ilgili birimi (Çevik Kuvvet) olduğu halde sık sık ciddi anlamda sorunlar, sıkıntılar yaşanıyordu. Şimdi ise bu sorunun, sıkıntının yaşanmaması için ilk önce mevcut fiziki şartlar ortadan kaldırılıyor arkasından da Kars’a, Kafkas Kars’a, Serhat Kars’a yakışır, Cenub-i Garbi Kafkas Kars’a yakışır bir park yapacağız” diye konuştu.

Öte yandan belediye tarafından yapılan park çalışmaları vatandaşları da memnun etti. Özellikle Cenub-i Garbi Kafkas Cumhuriyeti isminin burada yaşatılacak olmasından dolayı duydukları memnuniyeti dile getiren vatandaşlar, metruk binanın 7 yıldır olumsuzluklarla anıldığını, binanın sarhoş ve diğer art niyetlilerin mekanı haline geldiğini hatırlatarak, bundan çok dert yandıklarını şimdi ise buranın yıkılarak parka dönüştürülüyor olmasının çevre huzuru açısından önemli bir gelişme olduğunu kaydettiler.
Kaynak: İHA