Şırnak'ta "uluslararası Hz. Nuh ve Cudi Dağı Sempozyumu"

ŞIRNAK - ŞABAN YILMAZ/ CAFER BALIK - Şırnak Üniversitesi öncülüğünde 27-29 Eylül'de "Uluslararası Hz. Nuh ve Cudi Dağı Sempozyumu" düzenlenecek.

Tüm ilahi dinler, kadim inançlar ve mitolojilerin anlaşmışcasına bahsettiği büyük tufan yani "Nuh Tufanı", tarih boyunca bütün insanlığın ilgisini çekmiş ve gizemini korumuş olayların başında yer alıyor. Geçen zaman içerisinde tufanın geçtiği yer ve bölgeyle ilgili tartışmalar sürerken Türkiye'de Ağrı Dağı ve Cudi Dağı bilim adamları tarafından geliştirilen tezler ile ön plana çıktı ve kamuoyu gündemini zaman zaman meşgul etti.

Dünya medeniyetleri tarihinde derin izler taşıyan ve Kur'an-ı Kerim'de de detaylarıyla anlatılan tufanda, geminin oturduğu yerin ismi "Cudi Dağı" olarak zikrediliyor. Cudi Dağı tezini anlatmak için Şırnak Üniversitesinin öncülüğünde Valilik, Belediye, Ticaret ve Sanayi Odası ve Dicle Kalkınma Ajansının desteğiyle 27-29 Eylül'de "Uluslararası Hz. Nuh ve Cudi Dağı Sempozyumu" düzenlenecek.

-Sempozyuma yurt içinden ve dışından bilim adamları geliyor

Sempozyuma, yurt içindeki çeşitli üniversitelerden 44, yurt dışından ise 23 bilim adamı, akademisyen ve araştırmacı katılacak. Sempozyumun Düzenleme Kurulu Başkanı ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Hamdi Gündoğar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hz. Nuh'un peygamberliği ve tufanın gerçekleştiği yer konusunda ilahi kitaplarda ve diğer kaynaklarda görüş birliği olmasına rağmen tufanın meydana geldiği yer konusunda farklı görüşler olduğunu belirtti.

Sempuzyumu Hz. Nuh ve gemisi, tufan ve Cudi Dağı konularında bilim adamlarının görüş ve düşüncelerini ortaya koymaları için düzenleme kararı aldıklarını ifade eden Gündoğar, şöyle konuştu:

"Kur'an'da Hz. Nuh'un gemisinin Cudi Dağı'na oturduğu bildirilmiştir. Tevrat'taki ifadeler ışığında da tufanın Mezopotamya bölgesinde olduğu yorumları yapılmıştır. Ancak tufanın tam olarak nerede meydana geldiği ve Hz. Nuh'un gemisinin nerede olduğu halen tartışılan bir konudur. Kur'an-ı Kerim'de Hz. Nuh'un gemisinin Cudi Dağı üzerinde durduğu bildirilmiş olmasına rağmen, geminin Ağrı Dağı'nda olduğu iddiaları da mevcuttur. Bu sebeple konunun bilimsel araştırmalar ışığında ortaya çıkarılması bir gereklilik arz etmektedir. Sempozyuma yurt içinden ve yurt dışından 70'e yakın bilim adamı katılacak. ABD, Almanya, Polonya ve İngiltere gibi ülkelerde 23 bilim adamı sempozyuma katılacak. Bu bilim adamları Cudi Dağı ile ilgili faaliyetlerini gerek kültürel ve ilahi dinlerin temel kaynakları gerek İslam dininin tarihi kaynakları ışığında ele alıp mitolojilerden kendi alanlarında yapmış oldukları çalışmalarını sunacaklar."

-Amerikalı bilim adamı, tufanın Cudi Dağı'nda olduğunu delilleriyle ortaya koyacak

Ağrı Dağı ile ilgili ortaya atılan tezlerin bilimsellik, bilgi ve belge açısından bazı eksiklikler taşıdığının altını çizen Gündoğar, sempozyum ile daha yetkin bilgilere sahip olacaklarını belirtti.

"Kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'de açık bir şekilde Hz. Nuh'un gemisinin Cudi Dağı'na oturduğu beyan edilmektedir. Nuh Tufanı'nın gerek tarihi belgelerde gerekse kültürel açıdan ve makul ölçüler içerisinde baktığımızda meydana geldiği yerin Cudi Dağı olduğuna inanıyoruz. Ama tabiki inanmak yetmiyor, bunu bilimsel olarak kanıtlamak gerekiyor. Temel hedefimiz bu" diyen Gündoğar, 5 delil ile tufanın Cudi Dağı'nda yaşandığıyla ilgili çalışması bulunan araştırmacı Bill Troks'un sempozyumda sunum yapmak için müracaat ettiğini bildirdi.

Gündoğar, şunları kaydetti:

"ABD'nin Teksas eyaletinden gelecek Troks, tufanın Ağrı Dağı'nda değil, Cudi Dağı'nda olduğuna dair 5 delil ortaya koyuyor. Bu delilleri karşılaştırmalı bilimsel verilerle destekleyerek ortaya koyacaktır. Sanırım bu sempozyumun en dikkati çekici tebliği olacaktır. İzinlerin alınmasının ardından Cudi Dağı'na sempozyum sonrası çıkmayı düşünüyoruz. Zaten bize yapılan müracaatlarda Cudi Dağı'nda geminin oturduğu yer ile ilgili araştırma yapma istekleri de bulunmaktadır."

Kaynak: AA