Karadeniz, Balkanlardan Gelen Soğuk ve Yağışlı Havanın Etkisine Giriyor

Meteoroloji 10| Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezi (BTUM), yarından (salı) itibaren Karadeniz Bölgesi’nin batı kesimleri (Kastamonu ve Sinop), çarşamba günü ilk saatlerden itibaren ise bölge genelinin Balkanlar üzerinden gelen yağışlı havanın etkisine gireceğini duyurdu.

Bu sistemin soğuk havası ise etkisini çarşamba günü gündüz saatlerinde batı kesimlerde, akşam saatlerinde ise bölge genelinde hissettirecek.

Meteoroloji 10| Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezi’nden yapılan açıklamada, “Hava sıcaklıklarının lodosla birlikte önce artacağı, çarşamba günü batı kesimlerden başlayarak hissedilir derecede (10 ila 15 derece) azalacağı ve hafta boyunca mevsim normallerinin oldukça altında seyredeceği tahmin ediliyor. Rüzgarların bu gece ve yarın sabah saatlerine kadar doğu ve güneydoğu yönlerden orta kuvvette, kıyı kesimlerde kuvvetli (30-50 km/s), denizlerde ise kısa sureli fırtına şeklinde (50-70 km/s) eseceği, yarın öğle saatlerinden itibaren etkisini kaybederek güney ve güneybatı yönlerden orta kuvvette, çarşamba günü yine aynı yönlerden (lodos) kuvvetli (30-50 km/s), bölgenin batısında önce güneybatıdan, sonrasında ise kuzeybatıdan kısa süreli fırtına şeklinde (50-70 km/s) esmesi bekleniyor” denildi.

Meteoroloji’nin dört günlük hava tahmini şöyle:
“- 01 Ekim 2013 Salı: Parçalı ve yer yer çok bulutlu, öğle saatlerinden itibaren Kastamonu ve Sinop çevreleri aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı.

-02 Ekim 2013 Çarşamba: Bölge geneli aralıklı sağanak ve lokal gök gürültülü sağanak yağışlı. Yağışların Kastamonu’nun kıyı kesimleri ve Sinop ile akşam saatlerinden sonra Samsun, Tokat ve Ordu çevrelerinde lokal olarak kuvvetli olacağı tahmin ediliyor.

-03 Ekim 2013 Perşembe: Bölge geneli aralıklı yağmurlu, iç kesimlerin yüksekleri karla karışık yağmur ve kar yağışlı. Yağışların Ordu, Samsun’un doğu ilçeleri ile Kastamonu’nun kıyı kesimlerinde lokal olarak kuvvetli olması bekleniyor.

-04 Ekim 2013 Cuma: Bölge geneli aralıklı yağmurlu, iç kesimlerin yüksekleri karla karışık yağmur ve kar yağışlı.”
Meteoroloji açıklamasında, “Kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına ile birlikte yer yer beklenen kuvvetli yağışların ve ani sıcaklık düşüşünün oluşturabileceği olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir” uyarılarına da yer verdi.
Kaynak: İHA