Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Hamzaoğlu'nun Açıklaması

TRABZON - Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, obezitenin kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, solunum sistemi hastalıkları, eklem rahatsızlıkları, bazı kanser türleri gibi pek çok sağlık probleminin oluşmasına zemin hazırladığını, hayat kalitesi ve süresini olumsuz yönde etkilediğini belirtti.

Hamzaoğlu, dünya literatüründe sağlığın 'yalnız hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, bedensel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir' şeklinde tanımlandığını ifade ederek, sağlığın hayattaki en önemli olgu olduğunu vurgulamak amacıyla her yıl 3-9 Eylül tarihlerinde "Halk Sağlığı Haftası" kutlama ve etkinlikleri gerçekleştirildiğini söyledi.

Sağlığın doğuştan kazanılmış bir insanlık hakkı olduğunu belirten Hamzaoğlu, "O nedenle ırk, dil, din, cinsiyet, yerleşim yeri ve sosyal durum gözetilmeden herkes sağlık hizmetlerine erişir, bu hizmetlerden yararlanır ilkesi esastır. Kişi çevresi ile bir bütün olup, hasta insanların tedavi-rehabilite edilmesi, sağlam bireylerin olabilecek hastalıklardan korunması halk sağlığının önceliklerindendir. Yaşam, doğum öncesinden ölüme kadar olan süreç olduğuna göre yaşamın her dönemi, bir sonraki dönemine olumlu ya da olumsuz katkı sağlar ve bu da sağlık personelinin yapacağı her müdahale için büyük önem taşır" diye konuştu.

Hamzaoğlu, halk sağlığı hizmetlerinin büyük bir özveriyle yapılması gereken uzun vadeli çalışmalar olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Halk sağlığı çalışmaları önceleri bulaşıcı hastalıklara karşı korumaya önem verirken günümüzde yaşlanan nüfusla birlikte kronik hastalıkların risk faktörlerine yönelik çalışmalar önem kazanmaktadır. Bunların en başında ise çağımızın hastalığı olan metabolik sendrom yer almaktadır. Son yıllarda üzerinde sıkça durulan metabolik sendrom temel olarak insülin direnci, merkezi şişmanlık, hiperlipidemi, esansiyel hipertansiyon ve tip-2 diyabet hastalığı ile karakterize kompleks bir hastalıklar bütünüdür. Obezite ise kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, solunum sistemi hastalıkları, eklem rahatsızlıkları, bazı kanser türleri gibi pek çok sağlık probleminin oluşmasına zemin hazırlamakta, hayat kalitesi ve süresini olumsuz yönde etkilemektedir. Metabolik Sendrom, dolayısı ile obezite ile mücadele ülkemizin geleceği için büyük önem taşımaktadır."

İnsanın fiziksel aktivitede bulunmasının da sağlık açısından önemine işaret eden Hamzaoğlu, topluma hareket yeteneği kazandırabilmek, her bireyi düzenli bir fiziksel aktiviteye yönlendirebilmek için çeşitli çalışmalar yaptıklarını da sözlerine ekledi.

Kaynak: AA