Side Kazılarında Önemli Buluntulara Ulaşıldı

Antalya'nın Manavgat ilçesi Side Antik Kenti'nde Anadolu Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen kazı çalışmaları devam ediyor.

Side Kazılarında Önemli Buluntulara Ulaşıldı
Kazı çalışmaları 80 kişiden oluşan bir ekip tarafından 3 ayrı noktada sürdürülürken, çalışmalarla ilgili açıklama yapan Kazı Başkanı Doç Dr. Feriştah Alanyalı, Side Müzesi yanında, Tiyatro ve Agora arasındaki sur ve tapınaklar bölgesinde sondaj çalışması yaptıklarını belirtti.

Alanyalı, "2013 yılında Side’de çalışmalarımız farklı alanlarda yoğunlaştı. Çalışmaların bir kısmını geçen yıl ve daha önceki yıllarda başlatılan çalışmaların devamı oluşturdu. Bazıları da bu yıl başlatılan çalışmalar. Şu an çalışma yapılan yer Tiyatro’nun ve Side Müzesi'nin hemen yanı başında bir nokta. Bu alan bizim için çok bilinen bir alan değildi.Bu alanda daha önceki yıllarda planlı ya da plansız çalışmaların yapıldığını görmekteyiz. Bunun yanında çok ciddi bir taş sorunumuz var. Öncelikle buradaki taşların büyük tehlike arz etmesi nedeniyle sura ait duvarların güvenlik altına alınması gerekiyor. Bu duvarları sağlamlaştırmak, koruma altına almak için bir proje başlattık. Buna paralel olarak bir de bu alanda tarihsel süreci, kentin dönüşümü sırasında bulunduğumuz alanın fonksiyonunu tespit etmek amacıyla da geçen yıldan bu yana bazı küçük sondajlar açmaya başladık" dedi.

Sondaj kazılarda sözkonusu alanda bir meclis binası olabileceği fikrini taşıdıklarını anlatan Alanyalı, "Ne var ki yapmış olduğumuz kazılarda bu duvarların geç antik çağda yapılmış olduğunu gördük. Dolayısıyla bir Odeon'dan bahsetmenin şimdilik mümkün olamayacağını anladık. Bunun yanında bu büyük merdivenli ve muntazam tabanlı muhtemelen de Tiyatro ile birlikte yapılmış olan bu yapının 6.yüzyıl ortalarına gelindiğinde M.S 550 yılında fonksiyonunu tamamen kaybettiğini görüyoruz. Üzerindeki su boruları bunun en açık göstergesi. Bu yapı ile ilgili derin sondajlar yaptık. Bunun sonuçları ve seramik değerlendirmeleri yeni başladı.

Önümüzdeki yıl daha kesin tarihler verebiliriz" diye konuştu.

Bu yıl başlayan en önemli projelerden birinin de Atisfilipus suru olduğunu belirten Alanyalı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu projenin mimari ve arkeolojik olmak üzere iki ayağı bulunmakta. Arkeolojik projesini Anadolu Üniversitesi adına ben yürütüyorum. Mimari projeyi ise Almanya’da bulunan bir vakfın desteğiyle Dr. Mimar Kate Piska üstlendi. Böyle bir ortak çalışma gerçekleştiriyoruz. Bu çalışma Side’nin tarihi için büyük önem arzediyor. Çünkü Atisfilipus ismini verdiğimiz sur duvarı, kenti ikiye bölerken, kentin iki ucundaki deniz surlarını birbirine bağlıyor. Ortada bir savunma hattı oluşturuyor. Bu surla ilgili çalışmalarımız bu yıl başladı.

Kısa sürede çok önemli sonuçlar elde ettik. Kesin olmamakla birlikte bu surun 5.yüzyılın üçüncü çeyreğinden sonra yapıldığını tahmin ediyoruz."
2013 yılında Tapınaklar bölgesinde önemli bir kazı ve restorasyon çalışmasının yürütüldüğüne dikkat çeken Doç. Dr. Alanyalı, "Orada yıkılmaya yüz tutmuş geç antik çağ yapılarını sağlamlaştırmaya çalışıyoruz. Bu yıl yeni başlayan bir başka proje Yazıtlarla ilgili bir projeydi. Bölgede 76 yılından bu yana çalışmalar yürüten Prof.Noyle ekibimize katıldı.

Bu bizim için önemliydi.Yazıtlar değerlendirilmeden arkeolojik verileri birleştiremiyoruz. Yazıtlar bu açıdan bizim için hayati belge niteliğindedir. Bu yıl 80 kişiden oluşan uzman heyetle çalışmalarımızı sürdürdük. Doğu kapısında yürütülen proje ile Roma döneminden Bizans dönemine kadar şehrin dönüşümüne kadar önemli bilgiler edinildi. Side Kazıları 16 Eylül’de sona erecek" diye konuştu.

Kaynak: İHA