'Çocuğunuza Yapacağınız En Büyük İyilik Yeteneğini Keşfetmek'

Psikolog Gülşah Sam Orhan, çocukları okulda başarısız olan ailelerin bunu dert etmemesi gerektiğini, ailelerin çocuklarına yapabileceği en büyük iyiliğin onların yeteneklerini keşfedip o yönde ilerlemesini sağlamak olduğunu söyledi.

Orhan yaptığı açıklamada, bazı anne ve babaların çocuklarını yanlış yorumladıklarını ifade etti.

Bu hatanın gelecekte sorunlu bireyler ve sorunlu bir topluma neden olduğunu belirten Orhan, "Erkek çocuk sahipleri ‘çocuğum sürekli bilgisayar başında, sürekli top oynuyor, derslerine önem vermiyor, hayvanlara aşırı ilgi gösteriyor’ diye şikayet eder. Kız çocuğuna sahip aileler ise, bebeklerinin saçlarına değişik şekiller veriyor, anlamsız resimler yapıyor, içine kapanık veya tam tersi çok konuşuyor’ diyerek yakınır. Bize eğitim koçluğu kapsamında başvuruda bulunan ailelerin özellikle pek çoğu, çocuklarının okuldaki başarısızlıklarının altında yatan sebeplerin bunlar olduğunu düşünürler. Bu davranışlarından kurtulan çocuğun derslerinde çok başarılı olabileceği fikrine kapılırlar. Oysa her birey ruhunu beslemek adına, yeteneklerinin icrasına yönelik bir çizgide yürümeyi tercih eder" dedi.

Orhan psikolojide yeteneklerin doğuştan geldiğini savunan pek çok kuram ve kuramcı olduğuna dikkati çekerek, çocuklarını tanımakta zorlanan ailelere şu önerilerde bulundu:
“Çocuğunuzun bu gibi alışkanlıkları varsa, bunların onu başarısızlığa sürükleyeceğinden korkmayın. Toplumda her birey doktor, mühendis, avukat, siyasetçi olsaydı, diğer gereksinimlerimiz düşünüldüğünde sosyal yaşam diye bir şey olmazdı. Dolayısıyla çocuklarınızın yetenek tahlilini yapmak ve onları yetenekleri doğrultusundaki mesleklere yönlendirmek, onlar için yapabileceğiniz en büyük iyiliktir.”
Kaynak: İHA