Dünyaca Ünlü Sanatçılar, İslam Sanatı İçin Buluştu

Ümraniye Belediyesi tarafından Türkiye’de ilk kez düzenlenen 1’inci Uluslararası İslam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı dünyaca ünlü sanatçıları buluşturdu.

Dünyaca Ünlü Sanatçılar, İslam Sanatı İçin Buluştu
Çalıştay kapsamında İslam sanatında mimariyi ve desenleri değerlendiren sanatçılar, birbirinden özel çalışmalarını sergiledi.

Türkiye’de ilk kez Ümraniye Belediyesi ile İstanbul Tasarım Merkezi’nin işbirliği ile düzenlenen 1’inci Uluslararası İslam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı çok sayıda yerli ve yabancı sanatçıyı bir araya getirdi. ABD, Hollanda, İngiltere, İran, Fransa ve Türkiye’den katılan sanatçılar, çalıştay kapsamında İslam sanatının tarihsel sürecini ve tasarımlarını konu alan seminer verdi. İstanbul Tasarım Merkezi Buhara Özbekler Tekkesi’nde birçok sanatçının eserlerinin yer aldığı Hendesen sergisiyle başlayan çalıştayda, sanatçılar yaptıkları geometrik desen çalışmalarını sanatseverlerle buluşturdu.

BAŞKAN CAN: “ÇOK İSABETLİ BİR İŞ YAPTIK”
Çalıştay hakkında bilgi veren Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, “İstanbul Tasarım Merkezi bu alanda ciddi çalışmalar yapıyor. Böyle bir çalıştay hazırladılar, bize de ortaklık teklif ettiler. Biz de yetkili kurumlarımızdan yetki alarak İstanbul Tasarım Merkezi’nin hazırlamış olduğu İslam Sanatında geometrik Desenler ve bunun tarihi süreci ve yeni denemeler konulu çalıştayda yer almaya karar verdik. Çok isabetli bir iş yaptığımızı şimdi daha iyi fark ediyoruz” diye konuştu.

“Çok zengin bir İslam sanatı var” diyen Başkan Can, “Maalesef bu İslam sanatı son asırda birçok dalı unutulur gibi olmaya başlamıştı. Ama son yıllarda çok net bir şekilde ülkemizde görüyoruz ki çok zengin bir sanat envanterimiz varmış. Bunu yeni yeni fark ediyoruz ve çok yaygın bir hale geliyor” dedi.

HOLLANDALI SANATÇI DÜNYANIN KUMUYLA GEOMETRİK DESEN TASARLADI
Hollandalı sanatçı Elvire Wersche çalıştay kapsamında dünyanın farklı ülkelerinden getirdiği kumlarla geometrik bir desen yaptı.

Çalıştayı İslam sanatı açısından önemli bulduğunu ifade eden Wersche, “12 yıl önce başladığım geometrik bir tasarım üzerine çalışıyorum. Burada dünyanın çeşitli yerlerinden topladığım kumlarla geometrik desenler yapıyorum. Çok önemli bir çalıştay. Dünyanın çeşitli yerlerinden İslami desenlerle ilgilenen uzman kişiler bir araya geliyor. Oldukça verimli bir çalıştay” diye konuştu.

İranlı sanatçı Reza Sarhangi ise, çalıştayı çok önemsediğini, geçmişin günümüze yansıtılması gerektiğini vurguladı.

29 Eylül’e kadar sürecek olan çalıştay, Osmanlı mimarisinin incelenmesi adına Edirne gezisi ile son bulacak.
Kaynak: İHA