Silifke Sadece Yoğurduyla Tanınmak İstemiyor

"Silifke'nin yoğurdu, ah seni kimler doğurdu" dizeleriyle başlayan türkü sayesinde adını duyuran İçel'in Silifke ilçesi, yoğurdu ve bereketli topraklarında yetişen çileğinin yanı sıra tarihi dokusu ve eşsiz güzellikteki sahilleriyle Kurban Bayramı tatilinde ziyaretçilerini bekliyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, binlerce yıllık tarihiyle pek çok medeniyete ev sahipliği yapan ve Suriye Krallığı'nın kurucusu I. Seleucus Nicator tarafından M.Ö. 3 bin yılına doğru kurulduğu bilinen Silifke, zengin tarihi dokusuyla dikkati çekiyor.

Tarihten bugüne korunarak gelmiş arkeolojik kalıntıları, doğal ve kültürel zenginlikleri, iklimi, 108 kilometrelik kıyı bandı, kirlenmemiş deniziyle İçel'in turizm potansiyeli yönünden en zengin ilçelerinden olan Silifke, adeta açık hava müzesini andırıyor.

İlçenin önemli tarihi değerlerinden biri olan Helenistik ya da erken Roma döneminde yapıldığı tahmin edilen Silifke Kalesi, geçirdiği onarım ve değişiklikler sonrası eşsiz güzelliğiyle ziyaretçilerini bekliyor.

Çevresi hendekle çevrili oval biçimdeki kalenin içinde kemerli galeriler, su sarnıçları, depolar ve diğer yapı kalıntıları bulunuyor.

-Azize Thecla Kilisesi

"Meryemlik" olarak da bilinen, adını Hz. İsa'nın havarilerinden St. Paul'un vaazlarından etkilenen 17 yaşındaki Tekla'dan alan Azize Thecla Kilisesi ise inanç turizminde önemli bir yer tutuyor.

4. yüzyılda kiliseye dönüştürülen Meryemlik'te Mağara Kilisesinden başka, bu mağaranın üzerinde bugün sadece küçük bir bölümü ayakta kalan Azize Tekla Kilisesi, Aya Tekla'ya ithafen yaptırılan kilise ile Kuzey Kilise, hamam, birçok sarnıç, mezarlıklar ve şehir suru kalıntıları bulunuyor. Bölgede her yıl yüzlerce Hıristiyan ayin yapıp inançlarına göre hacı oluyor.

-Cennet ve Cehennem mağaraları

Yöreye gelen turistlerin tamamına yakın bölümünün ziyaret ettiği, bir yeraltı deresinin yol açtığı kimyasal erozyonla tavanın çökmesi sonucu oluşmuş Cennet ve Cehennem mağaraları da turistlerin gözdesi konumunda.

Antik çağda Korykos Mağarası diye anılan ve her biri kayalık, geniş ve çukurdan oluşan iki doğa harikasından biri olan Cennet çöküğü ve bu çöküğün 300 metre güneybatısında yer alan 200 metre uzunluğundaki Cehennem çukuru, sayısız dikit ve sarkıtlarıyla görenleri adeta büyülüyor.

Taş köprü, Cambazlı Kilisesi, Tevekkül Türbesi, Alaaddin Cami, Jüpiter Tapınağı, Tekir Ambarı, Işıkkale, Sinekkale, Karakabaklı, Tokmar Kalesi, Uzunca Burç da Silifke'de bulunan ve ziyaretçilerini ağırlayan diğer tarihi mekanlar arasında yer alıyor.

Yoğurt ve çileğiyle tanınan ilçe tarihi mekanlarıyla da bilinirliğini artırmak istiyor. Özellikle uzun tatil dönemlerinde yerli ve yabancılar için alternatif tatil seçeneği olarak öne çıkmak isteyen ilçe, Kurban Bayramı tatilinde misafirlerini ağırlamaya hazırlanıyor.

Kaynak: AA