BM Genel Sekreteri Ban, Daimi Üyelerle Suriye'yi Görüştü

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ile Suriye'deki kimyasal silahların denetlenmesi ve muhafazasını görüştü.

BM Genel Sekreterlik Sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre, Ban Ki-mun, ABD, İngiltere, Rusya, Çin ve Fransa dışişleri bakanları ile yemekte biraraya geldi.

Yemekte, daha önceden de planlandığı üzere BM ile Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü arasında Suriye'nin kimyasal silahlarının denetlenmesi ve muhafazaya alınması için kurulacak mekanizmanın detayları ele alındı.

Yemekte ayrıca Cenevre-2 konferansına ilişkin konular müzakere edildi. Genel Sekreter ve bakanlar, Suriye'de ve komşu ülkelerde bulunan Suriyelilere insani yardım ulaştırılmasının önemine vurgu yaptı.

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Mark L. Grant, toplantıya ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada, görüşmede Suriye'de siyasi geçiş sürecinin de ele alındığını belirtti.

BM Güvenlik Konseyi, batılı ülkeler ile Rusya'nın görüş ayrılığı nedeniyle Suriye konusunda çıkarılması planlanan karar tasarısı üzerinde anlaşamıyor.

ABD, Fransa ve İngiltere karar tasarısının bağlayıcı olmasını ve güç kullanma yetkisi veren 7. bölüm altında çıkarılmasını talep ederken Rusya, kararın tavsiye niteliğinde olması konusunda ısrar ediyor.

Kaynak: AA